Feesten in de Woo voor het goede doel

Een feest geven om geld in te zamelen voor een school in Nepal is niet hypocriet.

Mensen drinken toch wel. Dan kunnen ze dat beter voor het goede doel doen.

Discotheek Jimmy Woo Foto Menno Boermans/HH Nederland, Amsterdam, 24-10-2004 De Zebra Lounge in de korte leidse dwarsstraat. Deze uitgaans gelegenheid heeft sinds kort een tweede verdieping. Het moet hipper en groter om op te kunnen bieden tegen buur club Jimmy Woo. jongeren, uitgaan, stappen, disco, drank, relaxen Foto Menno Boermans/HH Hollandse Hoogte

Gewoonlijk is de Amsterdamse discotheek Jimmy Woo een hedonistisch oord, waar honderden hippe bezoekers uitsluitend hun eigen genotzucht nastreven. Maar vanavond drinken, dansen, loungen en flirten de gasten er voor het goede doel. Dan organiseert The RenDeco Foundation, een stichting opgericht door het Amsterdamse middelgrote aannemersbedrijf RenDeco, namelijk een fundraising voor de renovatie van een schoolgebouw in Patiechap, Nepal. Opmerkelijk is dat de stichting het ingezamelde geld niet gaat doneren, maar zelf met tien timmerlieden ter plaatse aan de slag gaat. Op 20 april vertrekken ze.

Oprichter en eigenaar van RenDeco, Dirk Burgmans, wilde met zijn bedrijf graag “iets betekenen'. Na de desastreuze aardbeving in Kashmir, Pakistan, begin oktober 2005, oriënteerden Burgmans en zakelijk partner Jason Bandy zich eerst in die regio. Maar daar gaan werken werd hun afgeraden door plaatselijke vrijwilligersorganisaties, omdat de hulpverlening er nog te chaotisch verliep. Oriëntatie bij andere internationale hulpverleningsinstanties leverde een paar potentiële projecten in Nepal op. Jason Bandy reisde er twee weken geleden heen, en de keuze viel op de renovatie van de school in Patiechap.

Burgmans: “Het is een heel erg arm gebied, en de school, waar 150 kinderen naartoe gaan, is echt voor de allerarmsten. Het hele dorp heeft 35 jaar gespaard om die school te kunnen bouwen, maar omdat er geen geld is voor onderhoud, is het gebouw nu, na tien jaar, alweer vervallen.“ De tien timmerlieden van Rendeco zullen met minstens tien uur werk per dag in één week onder meer de omheining van de school herstellen en de speelplaats opknappen. Om het project goed te laten verlopen, krijgen ze hulp van vrijwilligersorganisatie VSL, en van de consul van het Koninkrijk Nepal in Nederland, Cas de Stoppelaar. De Stoppelaar zal deelnemen aan het vip-diner (kosten 95 euro) voorafgaand aan het feest, en hij zal ook het feest zelf bijwonen.

In navolging van initiatieven in Groot-Brittannië, waar feesten voor het goede doel heel normaal is, bedacht Burgmans' vriendin, Angie McKay (34) deze bijzondere vorm van fundraising. Samen met de vriendin van Jason Bandy kreeg ze verschillende deejays zo ver om belangeloos hun medewerking te verlenen. Op de “funky club-avond', zoals Burgmans het omschrijft, zullen onder anderen deejays De Dolle Tweeling, Mr Speak, Hitmeister D, Victor Coral en Philip Young draaien. Kaarten kosten 25 euro, en RenDeco verwacht in totaal zo'n vijfhonderd gasten. De gehele opbrengst van de kaartverkoop gaat naar The RenDeco Foundation, die het voornamelijk zal besteden aan transport en de aanschaf van bouwmateriaal.

De verblijfskosten in Nepal zullen laag zijn, omdat het timmerteam gedurende de week zal overnachten bij de lokale bevolking. De mannen, allen tussen de 25 en 45, hebben al voorlichting gehad over de plaatselijke gebruiken en gewoontes. Burgmans: “Het belangrijkste is dat ze nooit mogen schreeuwen tijdens het werk. Dat wordt daar beschouwd als het toppunt van onbeschoftheid. Maar hier doen ze niet anders, dus dat zal wel wennen zijn.“ Over het werken bij een temperatuur van 30 graden Celsius maakt Burgmans zich geen zorgen. “Voor voldoende drinkwater wordt gezorgd.“ De timmermannen zijn op hun beurt een beetje zenuwachtig. Burgmans: “Veel van hen zijn nog nooit buiten Europa geweest, dit wordt hun eerste grote reis. Ze zijn echt een beetje kinderen aan de vooravond van een schoolreisje.“

Discotheek Jimmy Woo, en de bijbehorende gelegenheden Suzy Wong en Vuong, waar een deel van de tweehonderd dinergasten zal worden ontvangen, stellen hun ruimte belangeloos beschikbaar. Eigenaar Casper Reinders vindt dat belangrijk om te doen. “We werkten eerder ook al samen met Orange Babies en het AIDS Fonds. Je alleen maar bezighouden met het nachtleven is een beetje oppervlakkig. En natuurlijk, daar ben ik heel eerlijk in, is het voor ons ook goede publiciteit.“ De suggestie dat feesten voor het goede doel een beetje paradoxale combinatie is van hedonisme en altruïsme, wijst Reinders resoluut van de hand. “Ik denk dat het juist een belangrijke rol kan spelen bij voorlichting en bewustwording. Jongeren worden zo weer even op de hoogte gebracht van wat er speelt. Of je dat nu met een expositie doet met of een feest, dat maakt niet uit.“ Hypocriet vindt hij het volstrekt niet: “Mensen drinken toch wel. Dan kunnen ze dat beter voor het goede doel doen.“

Voor de fundraising vanavond in Jimmy Woo zijn nog kaarten in de voorverkoop, en ook aan de deur worden nog 200 kaarten verkocht. Jimmy Woo: Korte Leidsedwarsstraat 18, Amsterdam. Tel: 020 - 626 31 50, www.jimmywoo.com.

Kijk voor meer informatie over het RenDeco-project op therendecofoundation.biz

    • Herien Wensink