Fed verhoogt opnieuw rente in VS

De rente in de VS wordt opnieuw verhoogd. Dat maakte bankbestuurder Ben Bernanke gisteren bekend. Het is de vijftiende keer op rij dat de Federal Reserve, de Fed, de rente verhoogt, nu tot 4,75 procent.

Bernanke sluit verdere verhogingen niet uit. De bankpresident wil hiermee de inflatie beteugelen. Hij denkt dat een krappe arbeidsmarkt en hoge energieprijzen de inflatie kunnen opstuwen. Bernanke zei dat “een verder aanscherpen van het beleid nodig kan zijn“.

Sinds april 2001 is de basisrente niet zo hoog geweest. Het was de eerste keer dat Bernanke ingreep. Hij volgde vorige maand Alan Greenspan op die na achttien jaar afscheid nam als voorzitter van de Fed, het Amerikaanse systeem van centrale banken. Net als de veertien eerdere ingrepen onder Greenspan bedraagt de stijging nu 25 basispunten. Ook Bernanke wil niet radicaal ingrijpen maar geeft de financiële markten tijd zich aan te passen.

De renteverhoging was verwacht, de opmerking over nieuwe aanpassingen niet. De beurzen in New York sloten na een positief begonnen handelsdag op verlies. Beleggers vrezen dat een hogere rente de economische groei afremt. De Dow Jones-index verloor gisteren 0,9 procent.

Banken reageerden onmiddellijk op het nieuwe rentepercentage en pasten gistermiddag hun rente naar boven aan. Die leenrentevoet staat nu op 7,75 procent. Consumenten merken de renteverhoging onder meer bij de aankoop van auto's en het afsluiten van hypotheken.

Gisteren werd ook bekend dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen deze maand op het hoogste niveau is beland sinds mei 2002. Volgens onderzoeksbureau The Conference Board, dat de stijging bekendmaakte, is het groeiende vertrouwen een signaal dat de Amerikaanse economie aan kracht wint. Consumenten verwachten wel een afnemende economische groei in de tweede helft van dit jaar, denken de onderzoekers.

Consumenten horen wisselende geluiden over de stand van de Amerikaanse economie. De werkloosheid in de VS is met 4,8 procent historisch laag en de beurzen maken positieve weken door. Tegelijkertijd hebben consumenten te maken met gestegen energiekosten.