Ex-topmannen lang doorbetaald

De voormalige bestuursvoorzitters van Heineken en Unilever worden aanzienlijk langer als topman betaald dan dat ze het zijn. De vervroegd opgestapte A. Ruys van Heineken en de vervroegd met pensioen gegane Unilever-topman A. Burgmans staan beiden tot meer dan een jaar na aftreden tegen volwaardig tarief op de loonlijst van hun werkgevers. Dat blijkt uit de jaarverslagen die de voedingsconcerns hebben gepubliceerd.

Ruys, die oktober vorig jaar bij Heineken terugtrad, krijgt tot 20 april van dit jaar een bestuurderssalaris betaald. Hierna gaat pas zijn vertrekpremie in die een uitbetaling van ruim 50.000 euro per maand garandeert tot 1 juli 2007. Ruys zal daarnaast in 2006 volledig meedelen in de korte- en langetermijnbonussen over 2006.

Ruys ontving vorig jaar 1,25 miljoen euro aan bonus en salarissen. Heineken stortte eenmalig 4 miljoen euro bij in de pensioenregeling van Ruys. Het concern was vorig jaar in totaal ruim 6,4 miljoen euro kwijt aan de vertrokken topman.

Burgmans van Unilever, die per 1 mei 2005 terugtrad als topman, krijgt zijn salaris tot juni 2006 doorbetaald “op basis van contractuele verplichtingen“. In totaal ontving de voormalige bestuursvoorzitter vorig jaar ruim 2 miljoen euro.

Ondanks zijn vertrek deed Burgmans in de lente van vorig jaar voor de volle honderd procent mee in de beloning met opties en (voorwaardelijke) aandelen. Zo'n beloning is meestal bedoeld om werknemers aan het bedrijf te binden. Burgmans ontving 2.400 opties op Nederlandse Unilever-aandelen (NV), 16.000 opties op Britse Unilever-aandelen (plc) en in totaal 2.679 voorwaardelijke aandelen.

Burgmans heeft, in tegenstelling tot Ruys, geen recht meer op prestatiebonussen.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het bericht Ex-topmannen lang doorbetaald (29 maart, pagina 17) staat dat A. Burgmans vervroegd met pensioen is gegaan als bestuursvoorzitter van Unilever. Burgmans (59) is echter vervroegd teruggetreden als bestuursvoorzitter en gaat in juni van dit jaar met vervroegd pensioen. Hij krijgt tot juni salaris doorbetaald en is thans ‘chairman' van het voedings- en wasmiddelenconcern.