EU: mobiel bellen in het buitenland goedkoper

De kosten van mobiel bellen in het buitenland moeten omlaag. De Europese Commissie werkt aan regelgeving om aanbieders van mobiele telefonie te dwingen hun tarieven te verlagen. Daar zal onder andere in komen te staan dat telefoonbedrijven voor het gebruik van elkaars netwerken niet meer mogen rekenen dan “de feitelijke kosten“, zo heeft Europees Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij en Media) gisteren bekendgemaakt.

Daardoor zullen ook de tarieven voor consumenten dalen, hoopt zij. Wie het buitenland belt met een Nederlandse gsm, maakt gebruik van het netwerk van een buitenlandse aanbieder, het zogeheten roaming. Die brengt daar kosten voor in rekening bij de Nederlandse aanbieder. Daarvoor geldt geen maximum.

“Een mobiele beller moet niet méér hoeven betalen omdat hij zich in het buitenland bevindt“, zei Reding. Nu betaalt een Nederlander die vanuit België telefoneert, ongeveer 1 euro per minuut. Brussel probeert telecomaanbieders al jaren te bewegen tot een tariefsverlaging.

Er lopen nog juridische procedures tegen Britse en Duitse bedrijven die hun machtspositie op de markt zouden hebben misbruikt. Bedrijven blijven weigeren hun tarieven vrijwillig te verlagen, zei Reding. Daarom kondigt ze nu aan in juni een verordening voor te stellen. Dat is een Europese wet die van kracht is zonder dat hij eerst moet worden vertaald in nationale wetgeving.

Reding overweegt in de verordening uit te gaan van het “thuistariefbeginsel'. Een lokaal gesprek in bijvoorbeeld Spanje zou dan net zoveel kosten als een lokaal gesprek in Nederland. En een internationaal gesprek vanuit Spanje zou niet duurder meer zijn dan een internationaal gesprek vanuit Nederland. Een verordening moet nog worden goedgekeurd door het Europees parlement en de regeringen van lidstaten.