Engeland als dictatuur heel in vet “V for Vendetta'

De bedoelingen van de makers mogen eigenlijk geen rol spelen in de beoordeling van de film. Een film is kunst, vermaak of schok en het gaat om de vraag of de maker erin slaagt een van die drie tot stand te brengen. Toch blijft er, naast genieten van schoonheid en sidderen van spanning, ruimte voor speculatie over de intenties met een film. Deugt die film, dat is de vraag.

Deugt V for Vendetta? Er valt genoeg te genieten: de film is meeslepend, snel, overdonderend, er wordt goed gespeeld in sommige rollen. Maar daarnaast doemt de vraag op wat deze film wil.

Het gaat over een gemaskerde man, in een nabije toekomst, die wraak neemt voor wat hem in het verleden is aangedaan. Zijn wraakoefening brengt hem tot in de hoogste regionen van de dictatuur waarin Groot-Brittannië is veranderd na een reeks catastrofes: terroristische aanvallen, epidemieën, oorlog. En het gaat over een jonge vrouw die haar lot als vanzelf aan het zijne verbindt, ook al wil ze dat niet.

De film is gemaakt door James McTeigue, die hiermee als regisseur debuteert. Hij is assistent geweest van de Wachowski-broers bij hun Matrix-trilogie. De samenwerking is voortgezet met V for Vendetta, want hier tekenden de broertjes Andy en Larry voor het scenario. De basis is het gelijknamige stripboek uit 1988 van Alan Moore, die sindsdien alleen nog maar beroemder is geworden met zijn werk voor de Batman-reeks en het onovertroffen Watchmen.

De betrokkenheid van de Wachowski's zorgt voor de achtergrondruis die met V for Vendetta meeklinkt. Is dit een film als het eerste deel van The Matrix? Vette effecten en intrigerende boodschap. Of is-ie meer als The Matrix twee en drie? Vette effecten en verder niks.

Op het eerste gezicht is het duidelijk. V for Vendetta is vet. Minder heftige special effects weliswaar dan in The Matrix, maar op dezelfde manier groots, al was het maar door het bombastische gebruik van muziek.

Tegelijkertijd wordt in de film zo geknipoogd naar de actualiteit. De dictator - John Hurt in een rol die het tegendeel is van zijn personage Winston Smith in het toekomstvisioen 1984 - greep de macht op een moment dat de Britten murw waren van de angst voor nieuwe rampen en al te graag hun vrijheid opgaven voor veiligheid. Daar spreekt V, zoals de wreker zichzelf noemt, het volk via de tv op aan. En als de kijkers dat horen, komen ze direct bij zinnen.

Is V for Vendetta dan ineens een kritische film? Of moeten we goed luisteren naar producent Joel Silver (verantwoordelijk voor vier delen Lethal Weapon en drie delen Die Hard ), als hij in vakblad Variety uitlegt dat The Matrix hem heeft geleerd dat mensen ook willen betalen “voor iets anders en iets slims“?

V for Vendetta. Regie: James McTeigue. Met: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Stephen Fry, John Hurt. In: 46 bioscopen.

    • Bas Blokker