Domweg gelukkig in Tsjernobyl

ts2voetbal.jpgDe bureaucraten werpen hindernissen op voor ons bezoek aan de gedoofde kerncentrale van Tsjernobyl. Een lange dag in Slavoetistj daarom, maar we zitten niet stil. Slavoetitsj is het modelstadje dat Gorbatsjov bouwde voor de arbeiders van Tsjernobyl, die door de Sovjet-Unie zo lelijk in de steek waren gelaten. ts3jong.jpgVijf jaar geleden hing de schaduw van de doem over het stadje: de laatste reactor van de kerncentrale ging dicht, ‘onze moeder, onze warme hut, ons brood’. Leegloop dreigde, en verpaupering, en collectieve depressie. Vijf jaar later zijn ze er in Slavoetitsj nog altijd beter aan toe dan elders in Oekraïne. Frisse lucht, modelvoorzieningen: volgens de statistieken is dit na Kiev de beste plek om te wonen. En met de huidige comeback van de kernenergie durven ze zelfs hardop te dromen over een nieuwe kerncentrale: een tweede Tsjernobyl! ‘De infrastructuur ligt er’, zegt de burgemeester enthousiast.

    • Coen van Zwol