Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Belasting

De fiscus rekent meteen af

De trend: de jaaraangifte wordt “nu'-aangifte, op een belastbaar bedrag wordt direct belasting ingehouden

2006 Twee nu's worden er één

Aangifte per sms komt over twee jaar, belooft staatssecretaris Joop Wijn (Financiën) in Elsevier. Voor pen-belastingformulieren en voor toets-belastingformulieren blijft een zes een zes. Voor een pen-zes heb je twee vingers nodig en voor een toets-zes maar één. Is dat iets nieuws?

Het belastingtechnische “nu' is grofweg 12 maanden ouder dan het “nu' van de kalender. Twee “nu's', dat vindt niemand gek. Nieuw is dat we steeds meer maandelijks met de fiscus afrekenen. Met pen of met toets.

De voorlopige teruggave voor aftrekbare hypotheekrente bestaat al enkele jaren. De fiscus rekent nu ook teruggave voor kinderopvang, huur en zorg zo veel mogelijk maandelijks af. De twee “nu's' worden langzaam één.

2007 Aangifte: elke maand

De uitkomst van de aanslag voor 2007 zal minder verrassingen bevatten dan vroeger. De jaar-aangifte evolueert naar een maand-aangifte. Grote schommelingen zijn ongewenst. De trend om schommelingen te reduceren zal dus doorgaan. Voorzover mogelijk en gewenst worden belastinggegevens eerder en automatisch verwerkt.

Het is inmiddels technisch mogelijk om computers die iets afweten van aftrekbare hypotheken, partners en kinderen, de belastingcomputers te laten delen in hun kennis. Uiteraard mogen privacy-ridders met een kruisje aangeven dat zij het met de hand doen.

2022 Spelletjes met sigaretten

De maand-aangifte is een nu-aangifte geworden. Wanneer je een belastbaar bedrag ontvangt, wordt onmiddellijk daarop de belasting ingehouden die geldt op basis van de nu bekende gegevens. Het privacy-probleem loste zich op, toen zowel de automatische aftrekkers als de privacy-ridders niet meer wilden betalen voor de extra kosten van het handwerk.

De politieke rituelen rond mee- en tegenvallende belastingopbrengsten zijn verdwenen.

Mediaspelletjes zijn de nieuwe rituelen, zoals het verslaan van geautomatiseerde informatiestromen. Met zijn allen een week lang dubbel zoveel sigaretten kopen zodat de belasting op tabak fors zakt en dan ineens allemaal drie maal zoveel inkopen. De echte winnaars zijn de slimmeriken die spelletjes spelen met de spelletjesspelers, net als beursspeculanten van vroeger. Niets nieuws onder de zon dus.