Charles Taylor is zoek

Nigeria en Liberia ruziën over de verdwijning van Charles Taylor.

Het mysterie brengt Nigeria in een lastig parket.

Former Liberian president Charles Taylor speaks at the Centennial Memorial Pavilion in Monrovia after resigning as president in this August 11, 2003 file photo. Nigeria will transfer Taylor, who is living in exile in Nigeria and has been indicted for war crimes, to Liberian custody, the Nigerian government said on March 25, 2006. REUTERS/Juda Ngwenya/Files REUTERS

De verdwijning van Charles Taylor werd gisteren bekendgemaakt door de regering van Nigeria, waar de voormalige Liberiaanse leider sinds 2003 in ballingsschap leeft.

Taylor was eind vorige week nog gesignaleerd in zijn villa in Calabar in het zuidoosten van Nigeria. In het weekeinde trok de bewaking van de Nigeriaanse staat zich plots terug rond de woning van Taylor. Sinds maandagavond is hij spoorloos. De Nigeriaanse regering kondigde gisteren aan een onderzoek in te stellen naar zijn verdwijning.

Het mysterie rond Taylor neemt steeds grotere vormen aan. Heeft de voormalige president en krijgsheer zelf een verdwijntruc toegepast? Heeft Nigeria de ontsnapping in scène gezet? Of hebben Amerikaanse geheimagenten hem mogelijk ontvoerd? Woordvoerders in de hoofdsteden van Liberia, Nigeria en Sierra Leone, waar het VN-tribunaal zetelt, spreken elkaar faliekant tegen.

Een woordvoerder van het tribunaal verzocht Nigeria dit weekeinde om Taylor te arresteren zodat hij niet kon ontsnappen. Remi Oyo, een woordvoerster van Nigeria's president Obasanjo, zei gisteren: “Wij hebben zo'n verzoek niet ontvangen. De woordvoerder van het tribunaal speelt spelletjes in de media.“

Obasanjo heeft altijd gezegd Taylor alleen te willen uitleveren op verzoek van een democratisch gekozen regering van Liberia. De Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf deed eerder deze maand onverwachts zo'n verzoek, maar zei gisteren dat Taylor aan het VN-tribunaal in Sierra Leone moet worden uitgeleverd, en dat heeft Obasanjo steeds geweigerd. Met tegenzin beloofde de Nigeriaanse regering hem afgelopen zaterdag uit te leveren maar dan moest de Liberiaanse regering Taylor wel zelf komen halen“.

Maandag had Nigeria's woordvoerder Remi Oyo nog benadrukt: “Taylor is geen gevangene in Nigeria“. De 22 Nigeriaanse bewakers van Taylor werden gisteren gearresteerd.

De VS spelen achter de schermen een hoofdrol. Taylor ontsnapte in 1985 onder nooit opgehelderde omstandigheden uit een gevangenis in het Amerikaanse Massachusetts. De VS steunden Taylor aanvankelijk toen hij in 1997 president van Liberia werd. Na vermeende diamantenhandel van zijn regime met Al-Qaeda kwam Taylor in de ogen van de VS echter weer in een slecht daglicht te staan.

Taylors verdwijning lijkt Nigeria in grote verlegenheid te brengen. De “Afrikaanse supermacht' die Afrikaanse oplossingen nastreeft voor Afrikaanse problemen, blijkt niet in staat een op het continent algeheel verguisde krijgsheer gevangen te kunnen nemen. Obasanjo is vandaag op bezoek in Washington en moet het onverklaarbare verklaren aan zijn gastheer Bush.

    • Koert Lindijer