Animo voor gratis busreis is gering

Busreizigers hebben vanochtend spaarzaam gebruikgemaakt van de mogelijkheid gratis met het openbaar streekvervoer te reizen. De actie van de FNV-bonden Bondgenoten en AbvaKabo bleek zowel bij passagiers als chauffeurs lang niet algemeen bekend.

In tal van provinciesteden werd helemaal geen actie gevoerd, zoals in Leeuwarden. In het centrum van de stad boden chauffeurs de reizigers geen gratis vervoer aan, een van de varianten in het actieplan van de bonden. In Zwolle en Meppel bleek de actiebereidheid onder chauffeurs wel groot, maar gebruikten slechts weinig passagiers de actiebon uit de kranten Spits en Metro om gratis te kunnen reizen. De acties van de bonden waren vooral in grote steden als Utrecht, Amsterdam en Maastricht, waar de streekbussen tegen het middaguur vijf minuten stil stonden.

De beide FNV-bonden voeren hun actie tegen de kabinetsplannen om personeel in het streekvervoer na 2010 niet langer behoud van baan en salaris te garanderen als hun werk door een ander vervoerbedrijf wordt overgenomen. Die garantie is nu nog geregeld in de Wet Personenvervoer. De bonden willen de huidige personeelsregeling behouden.

Een meerderheid in de Tweede Kamer, met CDA en PvdA voorop, is inmiddels bereid de wens van de bonden te honoreren. De Kamerleden zouden in de loop van de middag overleggen met minister Peijs (Verkeer, CDA) over de uitwerking van de Wet Personenvervoer. Die is vijf jaar geleden ingevoerd om via marktwerking groei van het aantal reizigers te bewerkstelligen. Die doelstelling is niet gehaald. Het aantal reizigers is minder, het vervoer duurder geworden.

Later vanmiddag zou een manifestatie bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag worden gehouden. Daar verwachtten de bonden enkele honderden leden.

Minder bussen: pagina 3