Ahold mist doelstellingen, aandelenkoers onderuit

Supermarktbedrijf Ahold haalt voorlopig geen enkele doelstelling die topman A. Moberg bij zijn aantreden, na de boekhoudfraude, had gesteld. De door hem beoogde groei van omzet, winstmarge en rendement worden dit jaar niet gehaald.

Dat heeft het moederbedrijf van Albert Heijn vanochtend laten weten bij de presentatie van de jaarcijfers. Moberg zei dat hij de groeidoelen voor de supermarkten niet intrekt, maar hij wist niet wanneer hij het belangrijkste onderdeel van zijn drie jaar oude herstelplan wel zal realiseren. Dit jaar zal het concern 2,5 tot 3 procent omzetgroei boeken, de winstmarge zal 4 tot 4,5 procent bedragen.

Op de Amsterdamse beurs was het aandeel Ahold vanochtend de grootste daler. De koers zakte met 5 procent naar 6,65 euro.

Moberg zei dat hij niet heeft overwogen op te stappen. Vooral de resultaten bij de Amerikaanse- en Midden-Europese supermarkten vielen tegen. Albert Heijn was het enige onderdeel dat het afgelopen jaar zijn omzet met de gewenste 5 procent zag groeien.

De omzet van de twee Amerikaanse supermarktketens bleef vorig jaar steken op hetzelfde niveau als in 2004. De omzet van Giant-Carlisle nam aan het eind van 2005 zelfs sterk af: in het laatste kwartaal lag de omzet 7,3 procent onder die van een jaar eerder. Herstel is in het lopende kwartaal niet opgetreden. “De trend dit jaar deed ons besluiten de doelstellingen in te trekken“, aldus de nieuwe financieel bestuurder J. Rishton.

Moberg grijpt nu in bij de Amerikaanse supermarkten. Deze week begint een moderniseringsprogramma bij de grootste supermarktketen van Ahold, Stop & Shop. De keten wil aantrekkelijker prijzen en meer huismerkproducten verkopen. “We kunnen in de VS veel leren van Albert Heijn“, aldus Moberg. De hoogste baas van Stop & Shop gaat vervroegd met pensioen. Volgens Moberg was dat zijn eigen wens.

Verder snijdt Ahold in het management op het hoofdkantoor in Amsterdam. Rishton wilde niet zeggen hoeveel banen er verdwijnen. “Die kosten zijn te hoog. Ze moeten en zullen worden verminderd“, aldus de Brit, sinds januari van dit jaar de financiële topman. Het concern overweegt opnieuw bedrijfsonderdelen te verkopen.

Ahold handhaaft zijn drie doelstellingen voor de Amerikaanse groothandel US Foodservice, waar drie jaar geleden grote fraude werd geconstateerd.

Bestuurder P. Wakkie wilde niets kwijt over het proces wegens boekhoudfraude dat nu dient voor de rechtbank in Amsterdam. Ahold bereikte eind vorig jaar een akkoord met beleggers, aan wie 945 miljoen euro in het vooruitzicht is gesteld.

Mede door deze kosten daalde het bedrijfsresultaat van Ahold vorig jaar met 73 procent naar 248 miljoen euro. De winst nam 85 procent af tot 133 miljoen euro. De omzet bleef op 44,5 miljard euro.

Foto: pagina 17

www.nrc.nl: blog Ahold