Aanvallend voetbal, maar falende aanvallers

Met Ronald Koeman en Frank Rijkaard stonden gisteravond in Lissabon twee leerlingen van Johan Cruijff tegenover elkaar. Toch eindigde het duel zonder doelpunten, vooral omdat de spitsen faalden.

Benfica's Manuel Fernandes reacts after missing a scoring opportunity against Barcelona during the first leg of their Champions League quarter-final soccer match at Luz stadium in Lisbon March 28, 2006. Benfica and Barcelona drew 0-0. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro REUTERS

Rotterdam, 29 maart. - Ronald Koeman werd afgelopen zomer bij Benfica binnengehaald als “de leerling van Johan Cruijff'. De Nederlandse coach moest bij de volksclub uit Lissabon succes combineren met aanvallend voetbal. In het eerste duel in de kwartfinales van de Champions League kreeg hij gisteravond een lesje van het Barcelona van Frank Rijkaard. Deze andere Nederlandse discipel van Cruijff liet in het Estádio da Luz zien hoe je het publiek vermaakt, maar een zege bleef uit. Het aantrekkelijke duel waarin beide ploegen bij elkaar opgeteld wel een tiental kansen kregen, eindigde in 0-0. Volgende week woensdag volgt de return in Nou Camp.

In de eerste helft werd het behoudende Benfica bij vlagen weggespeeld door de kampioen van Spanje. Voor rust kregen achtereenvolgens Ronaldinho, Deco, Van Bommel, Eto'o en opnieuw Van Bommel grote mogelijkheden om de score te openen. Oog in oog met de nerveuze doelman Moretto faalden de voetballers van Barcelona. Benfica wist daar niet veel meer tegenover te stellen dan een paar schoten van afstand van Simão en Fernandes.

In de tweede helft was het overwicht van de in het geel spelende blaugrana minder groot. Al raakten Larsson en Motta na bijna een uur spelen kort na elkaar de paal. Giovanni en Simão kregen op hun beurt namens “de adelaars' grote mogelijkheden. Benfica dacht in de 72ste minuut een strafschop te kunnen claimen, maar de Engelse scheidsrechter Bennett legde de bal na “aangeschoten hands' van Motta niet op de stip.

Ronald Koeman, die Barcelona als voetballer in 1992 met een vrije trap trap de eerste en enige Europa Cup 1 bezorgde, moet volgende week zijn oud-werkgever uit zien te schakelen. Voor het eerst sinds tijden overleefde de Portugese club de eerste ronde van de Champions League. Achter Villarreal eindigde Benfica voor Lille en Manchester United als tweede in de groep. In de achtste finales werd zowel thuis als uit gewonnen van bekerhouder Liverpool.

Bij Benfica dromen ze stiekem dat Ronald Koeman de oude tijden doet herleven. De club gold aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw als dé voetbalgrootmacht van Europa. De voormalige dictator António de Oliveira Salazar, die tussen 1932 en 1968 in Portugal de macht had, steunde Benfica openlijk. De club groeide tijdens zijn bewind uit tot het sportieve symbool van de natie. “Een goede huisvader is Benfiquista,“ oordeelde Salazar.

Benfica moest onoverwinnelijkheid uitstralen. Eusebio was ruim veertig jaar geleden de grote ster van de club uit Lissabon. Onder het bewind van Salazar werd Benfica maar liefst 23 keer kampioen. In 1961 en 1962 werd de Europa Cup voor landskampioenen veroverd.

FC Porto overvleugelde de laatste jaren met het veroveren van de ene na de andere landstitel, de UEFA Cup (2003) en de Champions League (2004) rivaal Benfica. Vorig seizoen verbrak Benfica de hegemonie door op de laatste speeldag de titel op te eisen. Op het veld van Boavista mochten “de adelaars' zich op 22 mei 2005 voor het eerst sinds elf jaar weer kampioen noemen. Ondanks het succes hield de verdedigend ingestelde Italiaanse coach Trapattoni het voor gezien in Lissabon.

In een zoektocht naar een coach die met aantrekkelijk voetbal nieuw succes moet boeken, kwam Benfica uit bij Ronald Koeman. Hij kende bij Benfica een zwak begin van de competitie. Na drie wedstrijden zonder overwinning werd de oud-voetballer al afgeschreven als “een vergissing met de naam Koeman'. Maar nadat de coach met Benfica zowel uit als thuis het Porto van trainer Co Adriaanse versloeg kan hij geen kwaad meer doen, al lijkt de landstitel naar de aanvallend spelende aartsrivaal te gaan. Als Koeman volgende week in Barcelona de halve finale van de Champions League haalt, zullen de fans van Benfica het hun coach vergeven dat hij de leer van Cruijff in de praktijk niet aanhangt.

Koeman heeft na de remise van gisteren nog goede hoop. “Dit is een resultaat dat ervoor zorgt dat er volgende week nog echtmoet worden gespeeld. Barcelona heeft meer klasse getoond maar had toch een mindere dag. In de eerste helft hebben we geluk gehad. Maar volgende week 1-1 is verder gaan.“