Aan elk ledemaat hing een Vuittontas

Een jaar geleden zat ik te eten in het Amstel Hotel. Dat zeg ik heel casual, maar ik eet er niet zo vaak. Ik zat enorm mijn eten te proeven en naar het uitzicht te kijken (want je moet die sterren er wel uithalen) toen er een vrouw met een blauwe tutu het restaurant inliep. Ze had een dikke man bij zich.

Die vrouw was Judith Osborn, wist ik. (Er zit een hoop nutteloze informatie in mijn hoofd.) Ze bladerde tijdens haar hele sterrenmaal in een modeblad, wat ik het toppunt van decadentie vond. Ik doe alleen maar de lees-terwijl-je-eet als ik Thaise afhaal naar binnen schrok.

Judith Osborn is getrouwd met vismiljonair Robert Osborn. Ze is het type vrouw dat zichzelf lekker gek noemt en roept dat ze van haar hobby haar beroep heeft gemaakt. Dat is ook zo: ze maakt sinds een paar jaar T-shirts met teksten erop, zoals Viswife en Trut de la Mode.

Je zou zeggen: fijne hobby voor een miljonairsvrouw, Sylvie Meis heeft ook een sieradenlijn. Maar de T-shirts werden een succes. En zo kwamen gisteren bij haar modeshow twee werelden samen: die van de echte mode (mensen die weten dat vier kruisjes achterop je trui betekenen dat-ie van Margiela oftewel dúúr is) en die van het echte geld (mensen die geen bal geven om ingewikkelde designers maar aan elk uitstekend ledemaat een Vuittontas hangen).

Langs de catwalk zag ik It-ontwerper Percy Irausquin, moderelikwie Frans Ankoné en de voltallige redactie van een Serieus Modeblad. Dit is helemaal niet vernieuwend, zag je de redactrices denken terwijl de modellen langsstampten, maar ja, als die rijke ordi's het mooi vinden, moeten we er wat mee.

Naast hen zaten de rijke ordi's. Ik had gehoopt op Estelle Gullit, maar ik moest het doen met Ans Markus, de vriendin van Lange Frans en een heleboel enge nouveau richelettes. Wel een beetje apart, zag je de richelettes denken, voor wie een Gucci in plaats van een Vuitton al een modedoorbraak is, maar ja, als die serieuze modetypes hier ook zijn, moeten we die shirts maar kopen.

En ik had weer eens een als-een-terrorist-hier-nu-een-bom-gooit-gedachte. Die heb ik wel vaker bij afgeladen evenementen. Als een terrorist hier een bom zou hebben gegooid, zou Zara deze zomer heel slechte zaken doen.

    • Aaf Brandt Corstius