800 jaar Russische kunst in Guggenheim

Een bezoeker leest het informatiebordje bij een schilderij in socialistisch-realistische stijl, tijdens de vooropening van de tentoonstelling RUSSIA! in het Guggenheimmuseum in het Baskische Bilbao. De socialistisch-realistische stijl was de enige toegelaten kunstvorm tijdens het Sovjet-tijdperk. Het schilderij toont een toespraak van Stalin, onder een afbeelding van Lenin.

Foto Reuters/Vincent West A visitor reads information about a giant painting from the Socialist Realist school during a media preview of "RUSSIA!" in the Guggenheim Museum in Bilbao March 28, 2006. The exhibition consists of more than 250 works of religious icons, art, sculpture, photography and film, spanning 800 years of Russian history. "RUSSIA!" opens to the public Wednesday and runs until September 3, 2006. REUTERS/Vincent West REUTERS

De tentoonstelling besteedt niet alleen aandacht aan de Sovjet-kunst, maar biedt met meer dan 250 schilderijen, sculpturen en andere kunstvormen een overzicht van de volledige Russische kunst. Van religieuze ikonen uit de dertiende eeuw, via film en fotografie, tot werk van de moderne kunstenaar Vadim Zaharov. Veel werken zijn afkomstig uit de collectie van het Hermitage Museum in Sint-Petersburg en het Kremlin Museum in Moskou. Het is het grootste overzicht van Russische kunst in het buitenland sinds het einde van de Koude Oorlog. Sommige werken waren nooit eerder buiten Rusland te zien.

RUSSIA! opent vandaag voor het publiek en is te zien tot 3 september 2006.

Bekijk de website van het museum op www.guggenheim-bilbao.es