7 redenen om thuis te blijven

1 Reve kijken

Profiel: Gerard Reve (deel 1)

Humanistische omroep, Ned.1, 22:22-22:56u.

Deel 1 van het tweedelige profiel van schrijver Gerard Reve (1923), dat de Humanistische Omroep vanavond uitzendt, beslaat de periode 1963-1984. Dat zijn de twee decennia waarin Gerard Kornelis van het Reve, vooral bekend van De Avonden, zich ontwikkelt tot Gerard Reve, “bekend van radio en televisie', en natuurlijk van Op weg naar het einde en Nader tot U. In tegenstelling tot de meeste van zijn collega-auteurs wist Reve de media te bespelen, met als direct gevolg dat de verkoop van zijn boeken bleef stijgen. Voorbeelden hiervan zijn de heisa rond zijn bekering tot het katholicisme in 1966 en zijn houding tijdens het “ezelproces' in 1967. Het profiel, geregisseerd door Maud Keus, is opgebouwd uit fragmenten van televisie-optredens en -interviews, privé-opnamen, journaalbeelden en een enkel radioprogramma. Tijdens een televisie-interview met Koos Postema antwoordt Reve als Postema hem vraagt waarom hij schrijft: “Ik denk dat ik absoluut móét schrijven, omdat ik anders krankzinnig word. Dat wil zeggen: dat bén ik al, maar er zit een systeem in en dat systeem raakt eruit als ik niet meer schrijf.“ Ook op latere leeftijd was Reve nog controversieel, bijvoorbeeld toen in 1981 zijn later verdienstelijk verfilmde boekenweekgeschenk De vierde man werd geweigerd door de CPNB. Volgende week deel 2, over de periode 1984-2001. (WW)

Bak een man!

2 Reportage

Netwerk

Ned.1, 20.30-21.00u.

Reportage over dyslexie. Vroeger werden mensen die moeite hadden met leren lezen en schrijven vaak als dom bestempeld. Inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat iets in de hersenen ervoor zorgt dat mensen met dyslexie moeite hebben om letters en klanken te herkennen. Ook zijn er nu behandelingen waarvan de werking is bewezen. Een probleem voor veel ouders is dat ze deze dure behandelingen zelf moeten betalen.

3 voetbal

Champions League

Ned.2, 20.40-22.40u.

De kwartfinales van de Champions League. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Olympique Lyon - AC Milan. Aansluitend is er een samenvatting van de wedstrijd Inter Milan - Villarreal. Jaap Stam kan door een kuitblessure nog niet spelen voor AC Milan. Olympique Lyon versloeg in de achtste finale PSV, Inter Milan versloeg Ajax. Presentatie: Carl Huybrechts. Vooraf en nadien worden de wedstrijden uitgebreid geëvalueerd.

4 film

Legally Blonde 2: red, white and blonde

RTL5, 20.30-22.25u.

Vervolgfilm over de blonde, maar niet op haar achterhoofd gevallen Elle Woods (Reese Witherspoon). Elle is inmiddels een goede advocaat en staat op het punt om te trouwen, maar na problemen met haar hondje Bruiser wordt ze ontslagen. Elle besluit naar Washington te gaan om een wetsvoorstel over het testen van make-up op dieren door het congres te krijgen.

5 Game

Lemmings

Platform: PSP, Sony, 45 euro.

Jaren geleden verscheen er voor de PC een puzzelspelletje onder de naam Lemmings. Het idee was simpel: een stroom marcherende Lemmings (grappige ogende mannetjes met blauwe jasjes en groen haar) diende je veilig van A naar B te leiden door een platformwereld vol gevaren. Greep je niet in, dan marcheerden de wezentjes pardoes de afgrond in. Lemmings is er nu als remake voor de PSP. Ingrijpen doe je door bepaalde Lemmings een specifieke taak mee te geven. Zo kun je een Lemming bijvoorbeeld een brug over een afgrond laten bouwen, zodat zijn vriendjes niet naar beneden vallen. Crux zit hem in het feit dat de overige Lemmings onverstoorbaar doorwandelen en je dus vliegensvlug vooruit moet denken. Als pure puzzelgame is Lemmings aaibaar, grappig en uitdagend. Het spel huisvest maar liefst 150 verschillende levels, waarvan ongeveer 120 levels uit de originele PC-game. (JM)

6 bakken

Droomprins bakvorm

www.nonplusultra.nl, 23,50 euro. Inclusief taartmix.

Eten helpt tegen depressies, en snoepen helpt nog beter. Heb je even geen geluk in de liefde, dan is er altijd nog grote vriend Bak IJs om je op te vrolijken. Maar je kunt het tegenwoordig ook slimmer aanpakken. Heb je geen man, dan bak je er gewoon een. Je bent wanhopige huisvrouw of je bent het niet. Met deze taartvorm, die met een zakje taartmix wordt geleverd, kun je eindeloos variëren. Bak een rijpere heer en gebruik wit glazuur voor de haren of bereid een bruinharige stoot met chocoladehagel. Om een donkere schoonheid (neger zullen we na het zoenendrama maar niet meer zeggen) te bakken, voeg je wat cacao aan het deeg toe. Je moet wel vallen op gespierde lijven, want de blokjesbuik van deze man schijnt door elk glazuur heen. Voor de heren is er ook een droomvrouw-taartvorm met een flinke borstpartij. Kannibalisme is toegestaan. (JL)

7 SPEL

Cliché

999 Games, 19,95 euro.

Mannen kunnen niet luisteren, vrouwen kun je beter geen kaart laten lezen. 999 Games vormde de vooroordelen om tot een bordspel, zodat de battle of the sexes aan de keukentafel kan worden uitgevochten. Op vragen als “in welke situatie zegt een vrouw dat ze hoofdpijn heeft?' en “welke planten kun je zelfs door een man laten verzorgen?' schrijven de spelers vijf antwoorden op. Dan vergelijken ze hun antwoorden met elkaar. Wie aan het eind de meeste onderling overeenkomende antwoorden heeft gegeven, wint. Zo worden de vooroordelen tussen mannen en vrouwen ontkracht of juist bevestigd. Duur is Cliché wel: voor een stapeltje kaartjes, een zandloper een paar potloden en een blocnote betaal je bijna twintig euro. Volgens de makers is het spel leuk voor vrouwen én mannen. Zo niet, dan levert het in elk geval een interessante kijk in het hoofd van je medespelers op. (JL)

    • Ward Wijndelts
    • Janna Laeven