www.nrc.nl

Vlecht. Correspondent Coen van Zwol volgde de afgelopen dagen de verkiezingen in Oekraïne en sprak ook met Joelia Timosjenko (foto). “Ik vermoed dat opiniepeilers er naast zitten omdat ze het platteland negeren. Veel dorpen hebben geen of één telefoon, bij de burgemeester. Dorpen zijn in peilingen stelselmatig ondervertegenwoordigd en laat Timosjenko daar nu juist ijzersterk staan. In de stad poseert ze als Matrix-babe, met lange leren jas en samoeraizwaard, in het dorp als engel in het wit, stil glimlachend boven een hoopje zwarte aarde in haar gevouwen handen. Timosjenko voert fenomenaal campagne. Haar Oekraïense vlecht is bijna een brand. Ze is kameleontisch, het ene moment ijskoningin, dan helse furie, dan flirt, dan breekbaar meisje, en dat alles binnen een paar minuten.“ Coen van Zwol is nu in Tsjernobyl en doet verslag op www.nrc.nl/weblog/moskou.

Correspondent Coen van Zwol volgde de afgelopen dagen de verkiezingen in Oekraïne en sprak ook met Joelia Timosjenko (foto). Timoshenco's election campaign in the center Kiev, Ukraine. 2006, March 24. Photo by Oleg Klimov. Klimov, Oleg

Dameshandtasje. Hans Ree schrijft twee keer per week over schaken op www.nrc.nl/denksport. Vandaag over het wereldkampioenschap voor vrouwen. “Doordat de 21-jarige Russin Alexandra Kostenjoek (foto) zo'n glamourmeisje is, vergeten we wel eens hoe sterk ze schaakt. Ze is fotomodel, officieel ambassadeur voor het gerenommeerde merk Balmain, ze heeft een rol in een Russische film gespeeld, ze schrijft gedichten en ze loopt rond met een snoezig hondje, Moxi genaamd, dat in haar dameshandtasje past. Ze is ook vierde op de wereldranglijst. Toch werd ze in het wereldkampioenschap, dat de afgelopen weken werd gespeeld in de Russische stad Jekaterinenburg, al in de derde ronde uitgeschakeld. De wereldkampioene Antoaneta Stefanova was haar al voorgegaan en in totaal waren er na die derde ronde van de dertien beste speelsters nog maar twee over.“