Woede shi'ieten op VS verhardt klimaat Irak

Het Witte Huis heeft gisteren de Iraakse politici aangespoord nu zo snel mogelijk een regering van nationale eenheid te vormen, die in Amerikaanse ogen een belangrijke bijdrage moet leveren aan de pacificatie van het steeds gewelddadiger land. Maar de onderhandelingen, die al meer dan drie maanden duren, zijn juist extra bemoeilijkt door de hoogopgelaaide shi'itische woede over de Amerikaans-Iraakse legeroperatie van zondag tegen aanhangers van de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr in Bagdad. Daarbij vielen onder nog steeds onduidelijke omstandigheden circa 20 doden.

De fundamentalistisch-shi'itische Verenigde Iraakse Alliantie, veruit de grootste partij in het half december gekozen parlement, beschuldigde gisteren het Amerikaanse leger en de betrokken Iraakse speciale eenheden ervan “een afschuwelijke misdaad“ te hebben gepleegd “door de Mustafamoskee aan te vallen“. De partij, die 128 van de 275 zetels in het parlement bezet en onder zware Amerikaanse druk staat om concessies te doen aan de veel kleinere sunnitische partijen, schortte aanvankelijk haar deelneming aan de onderhandelingen op. Volgens een Koerdische onderhandelaar is zij daarvan teruggekomen, maar heeft de aanval van zondag het onderhandelingsklimaat verhard.

Amerikaanse commandanten verdedigden gisteren de operatie, en beschuldigden shi'itische groepen ervan de doden te hebben versleept om beschuldigingen kracht bij te zetten dat de Amerikaans-Iraakse eenheid shi'itische burgers in een moskee heeft afgeslacht. “Er is enorme desinformatie geweest“, zei luitenant-generaal Peter Chiarelli, de op een na hoogste Amerikaanse commandant in Irak. De Iraakse staatstelevisie toonde eerder beelden van lijken van ongewapende mannen in wat volgens shi'itische ministers een moskee is van Muqtada Sadr. De minister van Veiligheid beschuldigde de Amerikanen ervan 37 ongewapende burgers te hebben vermoord.

Chiarelli zei dat de operatie van 50 Iraakse militairen, gesteund door 25 Amerikaanse adviseurs, grondig was voorbereid en ten doel had een gijzelaar te bevrijden. Hij zei dat er geen 37 of 20 maar 16 mensen waren gedood, rebellen van wie hij de affiliatie niet kende. Hij zei ook dat de Iraakse soldaten hadden verzekerd dat het aangevallen gebouw geen moskee was.

Een gewapende groep heeft gisteren 16 employés ontvoerd van een Iraaks import-exportbedrijf in Bagdad. Afgezien van tientallen buitenlanders zijn duizenden Irakezen ontvoerd, doorgaans voor losgeld. Dezer dagen vormt ontvoering echter ook vaak de inleiding op liquidatie. Op 8 maart werden 33 medewerkers van een particulier bewakingsbedrijf ontvoerd. Van hen is niets meer vernomen.