Witte Huis was doel Moussaoui

Zacarias Moussaoui, bijgenaamd de twintigste kaper, heeft gisteren toegegeven dat hij van plan was een aanslag te plegen op het Witte Huis in Washington.

De Fransman van Marokkaanse afkomst legde zijn verklaring voor de rechtbank in de Amerikaanse stad Alexandria af in weerwil van zijn advocaten, die proberen te voorkomen dat hij de doodstraf krijgt.

Moussaoui (37) ontkende betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001, maar gaf toe dat hij er wel vanaf wist. Hij werd een maand voor “11 september' op grond van een visumovertreding gearresteerd toen hij achterdocht wekte door bij een vliegschool naar lessen te informeren. In starten en landen was hij echter niet geïnteresseerd, alleen in rondvliegen.

De Fransman bekende gisteren samen met de Britse moslim John Reid te zijn gerekruteerd om een vliegtuig te kapen. Dat hadden ze na de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington in de ambtswoning van de Amerikaanse president moeten laten storten. Osama bin Laden, leider van het terreurnetwerk Al-Qaeda, had hen hiertoe opdracht gegeven. Reid werd door de VS tot levenslang veroordeeld nadat hij in 2001 had geprobeerd met een bom in zijn schoen een vliegtuig op te blazen.

Moussaoui verklaarde al in 2002 schuldig te zijn aan het beramen van een aanval op de VS. Een onafhankelijke Amerikaanse onderzoekscommissie concludeerde echter dat hij niet tot groep van “11 september'-kapers behoorde. Drie van de vier gekaapte vliegtuigen hadden op die dag vijf kapers aan boord. Aan boord van United Airlines-vlucht 93, dat neerstortte in Pennsylvania, was één kaper minder aan boord. Na de aanslagen suggereerden hoge regeringsambtenaren daarom dat Moussaoui eigenlijk de 20ste kaper had moeten zijn. Hij gaf zelf ook voeding aan die theorie door een verweer te ondertekenen met '20th hijacker'. Later ontkende hij dit.