Vrijlating voor bekeerde Afghaan

De wegens zijn bekering tot het christendom aangeklaagde Afghaan Abdul Rahman is vrijgelaten. Dat heeft minister van Justitie Sarwar Danish vandaag bekendgemaakt.

De minister zei niet te weten waar Rahman momenteel verblijft. De Verenigde Naties in Kabul deelden gisteren mee dat hij asiel had aangevraagd “in een ander land dan Afghanistan“. De VN verwachten dat “een van de landen die baat hebben bij een vreedzame oplossing in deze zaak“ dat zal verlenen.

Gisteren hadden honderden Afghanen geprotesteerd tegen de mogelijke vrijlating, waarbij ze om de dood voor de bekeerling en alle christenen riepen. Volgens woordvoerder Sean McCormack van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt Rahmans bestemming behandeld als “een privéaangelegenheid“.

Abdul Rahman bekeerde zich zestien jaar geleden tot het christendom, toen hij voor een Duitse christelijke hulporganisatie in Pakistan werkte. Op afvalligheid van de islam staat volgens het islamitisch recht, de shari'a, de doodstraf. Volgens de rechter in Kabul had die op Rahman toegepast kunnen worden. Deze uitspraak is in de westerse wereld fel veroordeeld. Onder andere de regeringen van de Verenigde Staten, Canada en Nederland vroegen president Karzai om Rahmans vrijlating.

Karzai sprak met de aanklager in de zaak, maar moest ook rekening houden met de weerstand van de bevolking tegen vrijlating. Eén Afghaans dagblad schreef in een commentaar dat Afghanistan de steun van de internationale gemeenschap te hard nodig heeft om die te provoceren.

Een mogelijke uitweg waren de psychologische tests die gisteren zijn afgenomen. Tijdens een verhoor had Rahman verteld dat hij stemmen in zijn hoofd hoort. De uitkomst van de onderzoeken is niet bekend. Ook is niet duidelijk of de resultaten van invloed zijn geweest op de vrijlating. (Reuters, AFP, AP)