Voorloper van Homo sapiens

Voorloper van Homo sapiens Rotterdam, 28 maart. In Gona, een zeer fossielenrijkgebied in Ethiopië, is een maand geleden een schedel gevonden van een mensachtige uit de periode 500.000 tot 200.000 jaar geleden. De schedel is nog niet toegewezen aan een soort, maar wel is duidelijk dat het geen Homo sapiens is (die ca. 200.000 jaar geleden ontstond). De schedel mist bijvoorbeeld het kenmerkende hoge voorhoofd van H. sapiens en heeft nog de prominente wenkbrauwbogen van H. erectus of diens opvolger H. heidelbergensis. Foto AP /SAI, Sileshi Semaw In this photo released by the Stone Age Institute, Gona Project member Ashmed Humet, holds the newly discovered skull of a small human ancestor on Feb. 16, 2006 in Gona, Ethiopia. Scientists in northeastern Ethiopia said Saturday March 25, 2006 that they have discovered the skull of a small human ancestor that could be a missing link between the extinct Homo erectus and modern man. The hominid cranium, found in two pieces and believed to be between 500,000 and 250,000 years old, "comes from a very significant period and is very close to the appearance of the anatomically modern human," said Sileshi Semaw, director of the Gona Paleoanthropological Research Project in Ethiopia. (AP Photo/Stone Age Institute, Sileshi Semaw, HO) MANDATORY CREDIT Associated Press