Twee keer minuut stilte in Belgrado

Hoewel bijna alle partijen er tegen waren, heeft het Servische parlement gisteren een minuut stilte in acht genomen ter herdenking van de deze maand overleden ex-president Slobodan Milosevic. Tot twee keer toe zelfs.

De 22 leden van de fractie van Milosevic' socialistische partij SPS betraden de vergaderzaal vlak voordat de bijeenkomst van het parlement zou beginnen. Onder leiding van hun partijgenoot Zoran Andeljkovic, vice-voorzitter van het parlement - de voorzitter was niet aanwezig - herdachten ze Milosevic met een minuut stilte. Daar waren geen parlementariërs van andere partijen bij aanwezig.

Omdat die uit de zaal wegbleven, verdaagde Andeljkovic de bijeenkomst van het parlement. Toen de zitting een uur later alsnog begon, riep een kopstuk van de SPS de aanwezige leden op een minuut stilte voor Milosevic in acht te nemen. De leden van de SPS en die van de Servische Radicale Partij (SRS) deden dat staande. De aanwezige leden van de Democratische Partij van Servië (DSS) van premier Vojislav Kostunica, bleven zitten. Leden van alle andere partijen liepen vóór deze tweede minuut stilte de zaal uit.

Het incident veroorzaakte na afloop een storm van wederzijdse beschuldigingen en verwijten. De liberaal-democratische partij verweet de DSS in de zaal te zijn achtergebleven. Dat kwam neer op de vorming van een “stille coalitie“ met de radicalen en de socialisten. Een kopstuk van de DSS vond de hele herdenking “zinloos, walgelijk en bijna indecent“. Een leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO - die deel uitmaakt van de regering - viel uit naar de DSS omdat Milosevic “noch het respect van dit parlement, noch dat van dit volk verdient“. En een parlementariër van de SPS zei dat zijn partij nu de regering ten val zal brengen. De wijze waarop zijn collega's Milosevic hadden herdacht (of niet herdacht) “was de laatste druppel“, zei hij.

De SPS was ook woedend op de Servische tv, die parlementszittingen rechtstreeks uitzendt, maar dat gisteren niet deed. De tv liet weten dat de zitting door de SPS zonder aankondiging was geopend. En de vier permanent lopende tv-camera's waren toevallig niet op de socialisten gericht toen zij Milosevic herdachten.