Twee jaar cel geëist tegen ex-coach Marseille

De openbaar aanklager heeft gisteren voor de rechtbank in het Franse Marseille twee jaar cel geëist tegen Roland Courbis, de voormalige trainer van voetbalclub Olympique Marseille. Hij zou illegaal zijn betaald voor transfers tussen 1997 en 1999. Ook tegen enkele ex-bestuurders van de club en twee voetbalmakelaars werden celstraffen geëist.

Volgens openbaar aanklager Marc Cimamonti is bewezen dat de volledige top van Olympique Marseille zich schuldig heeft gemaakt aan misbruik van gemeenschapsgelden. De zwaarste straf eiste hij voor de grootste aandeelhouder van Olympique Marseille, de in Zwitserland wonende Robert-Louis Dreyfus. De voormalige topman van de sportartikelenfabrikant Adidas hoorde gisteren de eis voor vier jaar voorwaardelijke celstraf en een boete van 375.000 euro, het maximum in Frankrijk voor misbruik van gemeenschapsmiddelen.

Dreyfus voerde tijdens het proces met tranen in de ogen aan dat hij niets wist van de illegale betalingen aan makelaars. Hij zei dat het systeem al bestond voor hij eind 1996 bij Marseille kwam en dat hij het slachtoffer was geworden van zijn eigen naïviteit. Maar de openbaar aanklager argumenteerde dat het systeem van illegale vergoedingen pas begon na Dreyfus' komst bij de club.

Naast Dreyfus en trainer Courbis, die erkende dat hij 650.000 euro kreeg betaald op een Zwitserse rekening, werd ook de voormalige spelersmakelaar Luciano D'Onofrio aangeklaagd. Tegen hem werd één jaar effectieve celstraf geëist. Dreyfus en D'Onofrio zijn nu beide actief bij de Belgische eersteklasser Standard Luik. Ook de spelersmakelaars Gilbert Sau, die nog voortvluchtig is, en Jean-François Larios riskeren een celstraf.

Volgens het openbaar ministerie zou Marseille over een periode van drie jaar voor 28 miljoen euro aan illegale betalingen hebben uitgevoerd. Het systeem begon met de transfer van Christophe Dugarry in 1997. Hij kwam voor 6 miljoen euro over van Barcelona. Ook bij de transfer van Fabrizio Ravanelli werden makelaars illegaal vergoed.

De rechtszaak zorgde de voorbije dagen voor heel wat ophef in Frankrijk. Ze roept herinneringen op aan het proces tegen Bernard Tapie, ex-voorzitter van Marseille, die in 1996 werd veroordeeld wegens fraude. Een uitspraak in de huidige zaak wordt in mei verwacht.