Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de vraag of een huurder niet te veel beschermd wordt. Want als zo'n huurder besluit zijn woning om te bouwen tot wietplantage, mag een vérhuurder voor de kosten opdraaien. Verder een gesprek met de Amerikaanse trendwatcher Marianne Salzman, die in het boek The future of men een profiel schetst van de man van nu. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Op de dag van de Israëlische verkiezingen aandacht voor “de verborgen agenda van Kadima', de partij die waarschijnlijk als grote winnaar uit de bus komt. De partij van Sharon wil met permanente grenzen graag veiligheid afdwingen. Kadima zou zelfs bereid zijn om een stuk Israël waar alleen Palestijnen wonen op te geven. Verder aandacht voor het debat over de uitgewezen Syriërs. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de verkiezingen in Israël en in de studio een discussie tussen televisieproducent Harry de Winter en schrijver Leon de Winter, beiden van joodse afkomst. Ned.3, 22.20-23.00u.

In de eerste aflevering van de herhaling van de Britse serie I’ll show them who's boss schiet topmanager Gerry Robinson (foto) familiebedrijven te hulp. Vanavond gaat het over een vader en zijn zoon die een kantfabriek en textielververij leiden. Het personeel is ontevreden en Robinson leest vader en zoon flink de les. Ned. 3, 0.05-0.45u.

documentaire

Göring - Eine Karriere. Slot van een 3-delige serie over Hermann Göring. Görings dood was net zo theatraal als zijn leven. Tijdens de Neurenbergse processen ter dood veroordeeld, beging hij op 15 oktober 1946 enkele uren voor de voltrekking van het vonnis zelfmoord met een gifcapsule. Bron: over Hermann Göring, een man met veel gezichten. ZDF, 20.15-21.00u.

It's not easy being green. Eerste aflevering van een serie reportages waarin de familie Strawbridge zichzelf op een “groene' manier probeert te onderhouden. De Strawbridges betrekken een drie eeuwen oude boerderij in Cornwall met een lekkend dak en zonder elektriciteit. Hoewel het gezin moderne gemakken zoals de afwasmachine niet wil afzweren, wil het wel proberen alleen gebruik te maken van wind-, water- en zonne-energie. BBC2, 21.00-22.00u.

Don't mess with Miss Beckles. Serie waarin “motivator' Yolande Beckles drie jongeren op een controversiële manier aan het leren probeert te krijgen. De van oorsprong Caraïbische Yolande Beckles gelooft in traditionele normen en waarden. Ze is ervan overtuigd dat haar strenge aanpak vruchten afwerpt, maar wanneer ze de weerbarstige leerlingen Luke, Josh en Tom begeleidt, verzetten ze zich tegen haar methodes. BBC2, 22.00-23.00u.

Seconds from disaster. Over de zware aardbeving in januari 1995 in het Japanse Kobe. Binnen 20 seconden werden 400.000 gebouwen verwoest, werden 250.000 mensen dakloos en kwamen 5.500 mensen om. National Geographic, 23.00-24.00u.

Geloof, seks & (wan)hoop. Vierde aflevering van een 6-delige serie waarin filmmaakster Ingeborg Beugel op zoek gaat naar opvattingen over liefde en seks in onze multi-culti samenleving. Vanavond ontmoet ze de Afghaanse verkoper en bokskampioen Showyd en de Iraakse personeelschef en danseres Wiaan. Ze komen alletwee uit een erg vrouwonvriendelijk land met strenge islamitische tradities. Ned.1, 23.10-23.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met Peter de Kock, die een documentaire heeft gemaakt over zijn zoektocht naar de afgehakte handen van het in 1997 in Boliva gevonden lichaam van de Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevara. Verder acteur Tygo Gernandt, die deze keer te horen is in de nieuwe film Ice Age 2 en het Nederlandse reclamebureau John Doe maakte de introductiecampagne voor MTV Canada. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Ex-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg laat zijn licht schijnen over de opkomst van allochtone raadsleden in de politiek. Psychologe Annette Heffels schreef het boek Praten met je puber en gaat in op de hype rond “happy slapping'. Verder legt Maarten van Voornveld uit waarom de theatervoorstelling van de Navigators zoveel niet-christelijke studenten trekt. Ned.1, 21.55-22.45u.

Barend & van Dorp. Schrijver Tommy Wieringa van de bestseller Joe Speedboot vertelt over zijn nieuwe boek en de nominatie voor de Libris-literatuurprijs. Ook aanwezig Derk Sauer, uitgever in Moskou, en columnist van het Parool over de dictatuur in Wit-Rusland. Talpa, 23.00-0.05u.

sport

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de wedstrijd in deChampions League tussen Benfica en Barcelona. Na deze partij een ruime samenvatting van Arsenal tegen Juventus. Ned.2, 20.00-23.20u.

informatief

Hoe?Zo! Laatste aflevering van de wetenschappelijke quiz met onder andere aandacht voor de vraag wat voor dieren de beste isolatie is. Een vacht, een vetlaag of een laag van bindweefsel? Ned.1, 21.05-21.55u.

DRAMA

Dalziel and Pascoe. Slot van het tweeluik van deze politieserie die zich in Amsterdam afspeelt. Dalziel krijgt een moord in zijn schoenen geschoven en Pascoe gaat zelf op onderzoek. Ook met acteur Jeroen Krabbé e.a. BBC1, 22.00-23.00u.