Televisie Film van de dag

Basic Instinct. Twee dagen voor het vervolg in de bioscoop verschijnt Basic Instinct op de tv. Naar verluidt vroeg actrice Sharon Stone voor de klaagmuur in Jeruzalem vergiffenis voor de sequel, niet voor haar eigen rol, maar omdat het een wanproduct zou zijn. Paul Verhoevens postmoderne kijk op Hitchcock was indertijd controversieel. De homogemeenschap maakte amok wegens het (vermeende) homofobe en stereotyperende karakter en er was gedoe rondom de ondervragingsscène waarin Stone haar benen over elkaar slaat en Verhoeven een close-up toont van haar kruis. Waar is het slipje? Los van het rumoer is Basic Instinct een stijlvolle thriller over een biseksuele schrijfster die al dan niet koelbloedig moordt zoals in haar boeken. Significant en weinig opgemerkt: de kille dame huilt één keer, als haar minnares sterft. Had de homolobby dat maar eerder geweten.

(Paul Verhoeven, 1992, VS), Veronica, 22.30-1.00u.
    • André Waardenburg