Stamcellen uit zaadballen maken embryo overbodig

Rotterdam, 28 maart. Duitse wetenschappers hebben `multifunctionele stamcellen` ontdekt in de zaadballen van muizen. Deze stamcellen kunnen een groot aantal verschillende celtypen en weefsel vormen en zijn daarmee een interessant alternatief voor stamcellen die uit embryo`s worden gewonnen. Tot nu toe dacht men dat embryonale stamcellen de enige waren die elk gewenst celtype konden vormen. Het gebruik van embryo`s voor de productie van stamcellen stuit echter op ethische en technische problemen. De Duitsers onder leiding van Gerd Hasenfuss van de Georg-August University in Göttingen vonden in de zaadballen van muizen stamcellen die sterk lijken op embryonale stamcellen, zo schrijven zij deze week in het Britse wetenschapsblad Nature. Of het ook voor mensen werkt, moet nog blijken.