Premier Spanje wil in juni ETA-overleg

De Spaanse premier Zapatero wil in juni gesprekken beginnen met de ETA, de Baskische terreurorganisatie die vorige week een “permanente wapenstilstand“ afkondigde.

Dat meldde het dagblad El País gisteren. Voorwaarde is dat de ETA de wapens definitief neerlegt. Ander belangrijk onderwerp vormt het overbrengen van de ETA-gevangenen naar Baskenland. In heel Spanje zitten 495 aanhangers van de ETA vast en in Frankrijk nog eens 160.

De Spaanse koning Juan Carlos waarschuwde gisteren in een eerste reactie na de aankondiging van de wapenstilstand voor te veel optimisme over de onderhandelingen. Hij maande tot voorzichtigheid en zei een afwachtende houding aan te nemen.

Juan Carlos had gisteren in Parijs een ontmoeting met de Franse president Chirac. De Spaanse koning dankte Chirac voor de hulp van Frankrijk in de strijd tegen de ETA. De afgelopen jaren zijn veel leden van de ETA op Frans grondgebied opgepakt.

Het Spaanse tijdschrift Cambio 16 bericht in zijn editie van begin april dat twee jaar is onderhandeld over het ETA-bestand. De voorzitter van de socialistische partij in Baskenland, Jésus Eguiguren, en een voormalige socialistische minister in de Baskische regering, Francisco Egea, zouden met de ETA hebben onderhandeld. Hun partijgenoot Zapatero zou van dat overleg op de hoogte zijn geweest.

De politie in Baskenland meldde gisteren de arrestatie van twee ETA-verdachten in Bilbao. Zij zouden in september 2003 betrokken zijn geweest bij een aanslag waarbij twee agenten ernstig gewond raakten.

Rectificatie / Gerectificeerd

Onder het bericht Premier Spanje wil in juni ETA-overleg (28 maart, pagina 4) staat als bron AP, Reuters. Het betreft een bewerking van een ANP-bericht.