Premier roept de Israëliërs dringend op te gaan stemmen

Bevreesd voor een historisch lage opkomst na een voor Israëlische begrippen ingetogen, geweldloze verkiezingscampagne, heeft waarnemend premier Olmert vandaag de vijf miljoen joodse en Arabische kiezers dringend opgeroepen te gaan stemmen. Olmert, die Sharon na diens hersenbloeding is opgevolgd als leider van het nieuwe Kadima (Voorwaarts), heeft het ontmantelen van tientallen nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever tot inzet van de verkiezingen gemaakt.

Een ultra-orthodoxe Israëliër brengt in Jeruzalem zijn stem uit voor een nieuw parlement. (Foto Reuters) An Ultra-Orthodox Jewish man casts his ballot at a polling station in Jerusalem March 28, 2006. Israelis voted in an election on Tuesday that interim Prime Minister Ehud Olmert has called a referendum on his plan to uproot remote settlements in the West Bank if peacemaking with the Palestinians stays frozen. Reuters/Jerry Lampen REUTERS

“Geen van de joodse nederzettingen aan de andere kant van het hek zal in stand gehouden kunnen worden. Het bepalen van de definitieve grenzen is onze plicht als leiders en als joodse samenleving“, schreef Olmert vanochtend in een grote krant. Hij doelt daarbij op de kleine nederzettingen en buitenposten met 70.000 kolonisten die Olmert in vier jaar naar Israël wil “terughalen“. Of hij ook de radicale joodse nederzetting in het hart van het Palestijnse Hebron, waar de joodse en islamitische profeten begraven liggen, wil afbreken, is onduidelijk.

In Israël is een duidelijke meerderheid voor het plan van Olmert, die overigens steeds benadrukt dat Israël de bezette Jordaanvallei en de grote verstedelijkte nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wil annexeren.

Of aan de oproep van Olmert toch vooral te gaan stemmen gehoor wordt gegeven, was moeilijk vast te stellen. Verkiezingsdag lijkt op de sabbat: sommige winkels, alle banken, ministeries en bedrijven zijn gesloten om het stemmen niet te belemmeren door werkverplichtingen. De gebruikelijke files ontbraken, de stranden waren drukker dan normaal. Van de verhoogde staat van paraatheid was weinig te merken, ook niet nadat twee Israëlisch-Arabische herders waren gedood door een Palestijnse Qassamraket. Terwijl de Israëliërs naar het stembureau (of strand en nationale parken) gingen, stond het nieuwe Palestijnse parlement op het punt in te stemmen met, voor het eerst, een Hamasregering. Kandidaat-premier Haniyeh zei in zijn toespraak dat Hamas “de dialoog wil openen“ met de EU en de VS. Israël en de VS wezen dat af als “dubbelzinnige praat“ omdat Hamas Israël niet erkent.

arbeidspartij: pagina 5

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten