Politiek Irak reageert fel op bloedbad in “moskee'

De Iraakse politiek is in grote beroering over de dood van zeker twintig Irakezen na een Amerikaans-Iraakse legeroperatie zondag in een buurt van Bagdad waar de radicale shi'itische geestelijke Muqtada Sadr veel aanhang heeft. Volgens een aantal hoge politieke leiders hebben Amerikaanse militairen ongewapende gelovigen doodgeschoten in een moskee. Het Amerikaanse leger ontkent dit.

President Jalal Talabani wil een Iraaks-Amerikaans comité instellen dat zal onderzoeken wat er precies is gebeurd. “Degenen die achter deze aanval zitten, moeten worden berecht en gestraft“, zei hij gisteren.

De fundamentalistisch-shi'itische Verenigde Iraakse Alliantie, veruit de grootste partij in het Iraakse parlement, heeft de al maanden slepende onderhandelingen over een nieuwe regering opgeschort naar aanleiding van het incident.

Videobeelden van de situatie na de aanval tonen een kluwen van met kogels doorzeefde lichamen in een ruimte met vloerbedekking en religieuze posters aan de muur. De kogelhulzen zijn van het soort munitie dat het Amerikaanse leger gebruikt.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelt dat er geen sprake was van een inval in een moskee. Volgens het Pentagon was het gebouw vroeger van de Ba'athpartij van Saddam, en werd het door shi'ieten voor religieuze bijeenkomsten gebruikt. In de volksmond werd het wel de Mustafamoskee genoemd.

Volgens het Pentagon werd de operatie uitgevoerd door Iraakse speciale eenheden. Deze kwamen onder vuur te liggen tijdens hun actie, waarbij een terroristische cel onschadelijk moest worden gemaakt. Bij de operatie, in aanwezigheid van Amerikaanse adviseurs, zou een gijzelaar zijn bevrijd en zouden wapens in beslag zijn genomen. Iraakse politieagenten en buurtbewoners zeiden dat veel van de doden waren gevallen bij een gewapende botsing tussen Amerikaanse troepen en strijders van het Leger van de Mahdi van Muqtada Sadr.

Gisterochtend vonden opnieuw veertig Irakezen de dood bij een aanslag op een Amerikaans-Iraakse legerbasis in Mosul. Volgens de Iraakse politie waren Iraakse rekruten doelwit van de aanslag in de noordelijke stad. De afgelopen twee dagen werden verder opnieuw tientallen lichamen gevonden van slachtoffers van sunnitisch-shi'itische vergeldingsacties.