Poepgniffels

Gerrit Komrij en Kamagurka stelden een tentoonstelling samen met poepgniffels en kakcartoons.

Er was een keur aan nette Nederlanders en Vlamingen in het antiquariaat van boekhandel De Slegte in Antwerpen aan De Wapper, vorige week donderdag. Aan niets was te merken dat de avond gewijd zou zijn aan poep - of het moest de gestage aanvoer van voedsel zijn.

Na Gerrit Komrij's Encyclopedie van de stront, Kakafonie, is dit de expositie : Kakafonie: scatologie in boek & prent. Een taboe was poep gezien de drukbezochte opening zeker niet. Een taboetje misschien - goed voor een gniffel. Want poepgniffels waren er veel, op de avond waarop de kleine expositie werd geopend. De tentoonstelling bestaat uit ongeveer veertig antiquarische boeken en boekjes uit de collectie van Gerrit Komrij en een aantal kakcartoons van Kamagurka.

Deze cartoons zijn niet in Komrij's rijk geïllustreerde boek te vinden. “Mijn medewerkers hebben gezocht en kwamen met zo'n vijftig tekeningen die ik over dit onderwerp gemaakt heb“, vertelde Kamagurka, op de avond aanwezig.

Hoogtepunt van de expositie is onder meer een kleurenprentje uit een uitgave over de kunst van het scheten laten, l'Art de péter uit 1776. Vanaf de stadsmuren wordt druk vanuit achtersten geblazen, terwijl voor de stadsmuren een scheetduel plaatsheeft van keurige heren.

En geheel op de voorgrond is een grappige variant te zien van het traditionele embleem van de menselijke vergankelijkheid: normaal wordt die verbeeld door engeltjes die bellen blazen - de mens is een zeepbel. Maar hier drinken de engeltjes zeepsop, en blazen ze met hun achterste bellen.

De moderne scheet vormt een van de hoogtepunten van de cartoons van Kamagurka over dat onderwerp: Het effect van genetisch gemanipuleerde bonen, heet een tekening, terwijl we een man zien lopen uit wiens broek “Bie biep' klinkt.

De expositie is tot 22 april te zien in Antwerpen (De Slegte, Wapper 5) en van 28 april tot 26 mei in Amsterdam (De Slegte, Kalverstraat 48-52).

    • Paul Steenhuis