Paula Bronstein wint Chinese fotoprijs

China heeft sinds twee jaar een grote fotowedstrijd van internationale allure, CHIPP (China International Press Photo Contest), georganiseerd door de Chinese organisatie van fotojournalisten. Met “een moeder troost haar zoon“ won de Amerikaanse fotografe Paula Bronstein de “foto van het jaar 2005'. Zij maakte bovenstaande foto, van twee slachtoffers van de aardbeving in Kashmir (Pakistan) begin oktober 2005. De foto werd gepubliceerd in Time Magazine. Bronstein won ongeveer 7.000 euro, een trofee, een certificaat en een vliegticket terug naar huis.

De fotografe werkt sinds 2002 bij Getty Images, een groot Amerikaans fotopersbureau. Ze won al eerder prijzen bij World Press Photo, waaraan zij dit jaar niet kon meedoen omdat ze in de jury zat.

Met CHIPP probeert China een tegenhanger te vormen van het al eerder genoemde World Press Photo, en Pictures of the Year in de Verenigde Staten. Beide fotowedstrijden richten zich op de persfotografie en reiken jaarlijks prijzen uit.

Onder de prijswinnaars waren ook twee Nederlandse fotografen: Kadir van Lohuizen (zilver, categorie nieuws) en Marcel Antonisse (brons, categorie natuur en milieu). Van Lohuizen fotografeerde de gevolgen van orkaan Katrina in New Orleans en Antonisse een lekkende olietanker op de Waal in Nederland.

Meer foto's van prijswinnaars zijn te zien op: www.chipp.cn