Opposanten Minsk: vijftien dagen cel

In Wit-Rusland zijn gisteren zeker 150 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot vijftien dagen wegens schending van de openbare orde tijdens de betogingen van vorige week tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Acties van het regime in Minsk tegen niet-Wit-Russen hebben inmiddels aanleiding gegeven tot conflicten met Polen en Canada. De Europese Unie eiste gisteren van de regering in Minsk vrijlating van de betogers die vorige week zijn opgepakt.

De regering in Warschau is kwaad wegens de veroordeling van de vroegere Poolse ambassadeur in Minsk, Mariusz Maszkiewicz. Hij werd vorige week in Minsk opgepakt toen de oproerpolitie een eind maakte aan het permanente protest van de oppositie op het centrale Oktoberplein. Maszkiewicz heeft vijftien dagen gevangenisstraf gekregen.

De Poolse regering is ook kwaad over de weigering van de Wit-Russische grenswachten om de Poolse consul in Grodno tot Wit-Rusland toe te laten. De grenswachten wilden de auto van de consul doorzoeken, hetgeen deze niet wilde toelaten. Daarop mocht de consul het land niet binnen. De Wit-Russische autoriteiten meldden later dat de consul verboden literatuur in zijn auto had en opposanten wilde ontmoeten. De regering in Warschau sloot het consulaat in het Wit-Russische Grodno, maar heropende het vanochtend.

In Canada is de ambassadeur van Wit-Rusland op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat eist uitleg over de veroordeling van een Canadese journalist in Wit-Rusland tot vijftien dagen cel. Hij werd opgepakt tijdens de betogingen van de oppositie in Minsk. Het Canadese ministerie sprak van “een absolute belediging“. Het besloot de relaties met Wit-Rusland op een lager niveau te brengen.

De Wit-Russische oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj - wiens zoon gisteren ook vijftien dagen cel kreeg - zei gisteren tegen het persbureau AP dat de protestacties van vorige week “barsten in het fort“ van president Loekasjenko hebben geslagen en dat nu een adempauze moet worden ingelast. “Als we onze koppen tegen het fort blijven slaan, vooral met weinigen, zouden we kunnen verliezen. Daarom zetten we een stap achteruit en beginnen we met een belegering van het fort. Die belegering wordt een informatie-aanval“, aldus Milinkevitsj. “Er komt een tweede bestorming, en we zullen daar geen vijf jaar mee wachten“, zo voegde hij daaraan toe, doelend op de ambtstermijn van de volgens waarnemers met fraude herkozen president Loekasjenko.