Opeens studieschuld

Lisa Duarte (26) is laatstejaars student rechten en werkt daarnaast twee dagen per week bij een bank als adviseur helpdesk internetdiensten.

Inkomsten: 1.400 euro netto per maand

Huur: 550 euro (inclusief)

Auto: geen

Huishouden: “Geen flauw idee.“

Over: circa 400 euro

Waar bestaan die 1.400 euro inkomsten uit?

“Ik werk twee dagen per week bij een bank als adviseur helpdesk internetdiensten. Daarmee verdien ik 900 euro netto per maand. Ik studeer rechten en krijg een bijdrage van mijn ouders. Zij betalen het collegegeld à 1.500 euro en mijn boeken, wat neerkomt op zo'n 600 euro per jaar. Ook krijg ik uit het studiefonds voor studerende kinderen van mijn moeders werk maandelijks 100 euro.“

Krijg je geen studiefinanciering meer?

“Nee. In 1997 ging ik studeren. Ik begon aan de HBO-studie economische linguïstiek en bedrijfskader. Dat was niets voor mij. Na een jaar ben ik aan de slag gegaan als helpdeskmedewerker bij internetaanbieder World Online. Ik wilde ook nog graag reizen en had zo'n 4.500 euro gespaard en onbetaald verlof geregeld om drie maanden naar Australië te gaan. Net voordat ik weg wilde, reorganiseerde het bedrijf. Ik kreeg een gouden handdruk, wat neerkwam op een half jaarsalaris. Een leuke meevaller van 6.800 euro, zeker op 20-jarige leeftijd. Dat geld was na drie maanden reizen ook weer op. Na die reis heb ik weer gewerkt, toen als systeembeheerder, en in 2002 ging ik rechten studeren. Ik had nog recht op drie jaar studiefinanciering. Nu al even niet meer dus.“

Die 6.800 euro was na drie maanden reizen op. Geef je makkelijk geld uit?

“Eigenlijk kan ik heel goed sparen en geef ik zelden veel geld uit. Ik weet niet precies waar mijn geld naartoe gaat, maar via de bank blijft automatisch elke maand 700 euro staan op mijn betaalrekening. De rest gaat naar mijn spaarrekening. Niet dat ik speciaal voor iets spaar, maar anders geef ik het toch maar uit aan onzinnige dingen als kleding en make-up. Bovendien krijg ik veel rente op mijn spaarrekening, 4,3 procent. Ik kan kopen wat ik wil, maar dat hoeft voor mij niet. Ik wil iets achter de hand hebben. Dat geeft me meer plezier dan het kopen op zich.“

Heb je geen studieschuld?

“Eigenlijk wel, 5.000 euro. Ik heb anderhalf jaar 300 euro per maand geleend bij de IB-Groep. Dat was eigenlijk niet nodig, maar mijn spaarrente was hoger dan de rente die ik over de schuld moest betalen. In theorie heb ik er dus op verdiend. Nu vind ik het nogal stom, want ik heb opeens wel een schuld van 5.000 euro.“

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt