Nooit meer slapen

2006 Slapen met wonderpil

Het wondermiddel modafinil is een doorslaand commercieel succes. Fabrikant Cephalon verkocht in 1999 voor 25 miljoen dollar (20,8 miljoen euro) en in 2005 voor bijna 600 miljoen. Modafinil wordt voorgeschreven bij bepaalde slaapstoornissen maar het heeft opmerkelijke effecten bij gezonde personen. Na extreem weinig slaap, bijvoorbeeld vier uur, kan men lang (tot twee etmalen) helder en alert blijven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld amfetaminen of cocaïne heeft modafinil geen ongewenste invloed op gedrag. De ernstigst bekende bijwerking is een beetje hoofdpijn. Na publicaties in onder andere New Scientist en nrc.next neemt de verkoop van modafinil verder toe, onder andere door clandestiene handel via internet. Twintigers gebruiken het om meer vrije tijd te hebben, dertigers om carrière en gezin te combineren, bejaarden om zich ondanks korte nachtrust goed te voelen.

2010 Dagelijks een pilletje

Voor modafinil en verwante preparaten is geen recept meer nodig. Dit na aandringen van onder andere de vakbonden en verkeersveiligheidsorganisatie 3VO. Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal arbeids- en verkeersongevallen spectaculair afneemt in populaties die stelselmatig modafinil slikken. In een televisie-interview spreekt mr. Pieter van Vollenhoven zich goedkeurend uit over de maatregel: “Als een modafinilletje beter werkt dan een kop koffie, dan kies ik niet voor koffie.“ Het Kruidvat maakt zich meester van de markt. De prijs van modafinil daalt van ruim 1 euro per dosis van 100 mg tot 2,95 euro voor een gezinsverpakking van 1.000 stuks. Mede door campagnes van Sire en 3VO gebruiken de meeste mensen het dagelijks, in combinatie met een slaaprantsoen van twee uur.

2016 Wettelijk voorgeschreven

Het parlement stemt voor een initiatiefwetsvoorstel van de afgevaardigden Wilders en Pastors dat tegelijkertijd het drinkwater “modaficeert“ en een 60-urige werkweek invoert. De bedenkers stellen dat dit alleen maar voordelen heeft. Mensen kunnen meer verdienen en houden toch genoeg vrije tijd over. Doordat de beroepsbevolking meer uren maakt worden de gevolgen van de vergrijzing bestreden. En doordat de huidige inwoners van Nederland meer werk verzetten, zijn er minder immigranten nodig, ondanks het lage geboortecijfer.

Een medicament dat slaap geheel overbodig maakt, Sinesomnin, slaat niet aan. De meeste mensen vinden hun dagelijkse slaapje daarvoor te lekker.

Herbert Blankesteijn internetjournalist

    • Herbert Blankesteijn