Nominatie boekenprijs voor Irakese “blogger'

De vrouwelijke auteur van een Irakees weblog, getiteld Baghdad Burning, is genomineerd voor een belangrijke Britse literaire prijs. De auteur, enkel bekend onder de naam “Riverbend', publiceert geregeld sinds augustus 2003. In haar eerste bijdrage op internet schreef ze: “Ik ben vrouw, Irakees en 24. Ik overleefde de oorlog. Dat is alles wat je hoeft te weten. Het is het enige dat telt tegenwoordig.“ In een latere bijdrage legde “Riverbend' uit hoe ze haar baan bij een softwarebedrijf verloor toen het te gevaarlijk werd om naar haar werk te gaan. Het online dagboek is in 2005 uitgegeven door Marion Boyars Publishers, en die uitgave is opgenomen op de longlist van de jaarlijkse Samuel Johnson Prijs voor hedendaagse non-fictie. De winnaar ontvangt een bedrag van 30.000 pond (43.532 euro). Een woordvoerder van de uitgever, bij wie de identiteit van “Riverbend' bekend is, zei dat een paperbackeditie van Baghdad Burning in april of mei van dit jaar verschijnt. In haar laatste bijdrage, gedateerd 18 maart, becommentarieert “Riverbend' de veranderingen in Irak sinds de Amerikaanse inval in maart 2003. Op de longlist, die 19 titels telt, staan verder onder meer Untold Stories van Alan Bennett, Bad Faith van Carmen Callil, The Cold War van John Lewis Gaddis en Jane Glovers Mozart's Women. De winnaar van de Samuel Johnson Prijs wordt op 14 juni in Londen bekendgemaakt.

www.riverbendblog. blogspot.com