Moussaoui: ik wist van plan voor “9/11'

Zacarias Moussaoui, die in de Verenigde Staten als enige terecht staat voor een rol bij de aanslagen van 11 september 2001, heeft gisteren onder ede erkend dat hij van te voren wist van het plan vliegtuigen in het World Trade Center in New York te laten vliegen.

Daarmee bevestigde hij de belangrijkste beschuldiging van zijn aanklagers. Zij eisen de doodstraf tegen hem omdat hij geweten zou hebben van de plannen voor “11 september'. Hij zou er tegen de FBI over gelogen hebben toen hij in augustus 2001 gearresteerd werd, om het terreurplan niet in de war te sturen.

De aanklagers stellen dat hij daardoor medeschuldig is aan de dood van de bijna 3.000 mensen die bij de aanslagen omkwamen. Als Moussaoui destijds de waarheid had gesproken, stellen de aanklagers, hadden de FBI en de luchtvaartautoriteiten de terreuraanslagen nog kunnen voorkomen.

Met zijn verklaring van gisteren sprak de 37-jarige Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst die ook wel de twintigste kaper wordt genoemd, eerdere uitspraken tegen. Vorig jaar bekende hij schuld aan samenzwering met het terreurnetwerk Al-Qaeda, maar ontkende hij directe betrokkenheid bij “9/11'. Hij zou ingezet worden, was toen zijn verhaal, bij een tweede golf aanslagen.

Wegens die bekentenissen is de vraag voor de jury in Alexandria (in Virginia) nu alleen nog of hij de doodstraf krijgt of levenslang.

Tot algemene verbazing verklaarde Moussaoui gisteren dat hij toch al op 11 september 2001 een vijfde vliegtuig had zullen kapen, om het in opdracht van Osama bin Laden tegen het Witte Huis te pletter te vliegen. Hij zou, volgens zijn verklaring, aan het hoofd staan van een ploeg van vijf man, waarvan ook Richard Reid deel moest uitmaken, de Brit die in december 2001 tijdens een transatlantische vlucht een bom in zijn schoen tot ontploffing probeerde te brengen en die daarvoor levenslang heeft gekregen.

Tijdens eerdere zittingen had Moussaoui een verwarde en onsamenhangende indruk gemaakt. Maar gisteren was hij rustig en beheerst. Hij getuigde tegen het advies van zijn advocaten. “Ik beschouw iedere Amerikaan als mijn vijand“, zei hij, terwijl de juryleden op het puntje van hun stoel zaten. “Iedere Amerikaan zal mijn dood willen, want ik wil hun dood.“ Moussaoui zei dat hij 17 van de 19 kapers van “9/11' kende.

Zijn advocaten, die hem door de rechtbank zijn toegewezen en met wie hij niet spreekt, lieten een verklaring voorlezen van een van de mannen die “9/11' heeft voorbereid, Khalid Sheikh Mohammed, die op een onbekende plaats wordt vastgehouden. Volgens Mohammed had Moussaoui niets te maken met “11 september', maar was hem pas een rol toebedacht bij de tweede golf aanslagen, waar het nooit van is gekomen.