Lof voor Oekraïne om verkiezingen

De Oekraïense parlementsverkiezingen van zondag zijn “vrij en eerlijk“ geweest. Dat oordeelden gisteren unaniem de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Raad van Europa, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

In haar verklaring liet de OVSE weten dat de verkiezingen “de doorbraak in het uitvoeren van een democratisch verkiezingsproces verder hebben geconsolideerd“. “Het Oekraïense volk is de ware winnaar.“

Vandaag begint in Kiev het overleg over de mogelijkheid van de vorming van een regeringscoalitie, hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld.

Vanochtend, toen 70 procent van de stemmen was geteld, stond op de eerste plaats nog steeds de Partij der Regio's van de pro-Russische ex-premier Viktor Janoekovitsj, met 30,04 procent van de stemmen, gevolgd door het Blok Joelia Timosjenko met 22,47 procent en Ons Oekraïne, de partij van president Viktor Joesjtsjenko, met 15,26 procent. Ook de socialisten (6,28 procent) en de communisten (3,55 procent) lijken de kiesdrempel van drie procent te halen. Verwacht wordt dat de uitslag vandaag volledig wordt.

De twee partijen die achter de Oranje Revolutie van bijna anderhalf jaar geleden stonden, Ons Oekraïne en het blok van oud-premier Joelia Timosjenko, willen proberen een coalitie te vormen waardoor de pro-Russische Partij der Regio's buiten de regering blijft. Timosjenko en president Joesjtsjenko praten daar vandaag over.

De voormalige wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko - enthousiast aanhanger van de Oranje Revolutie - is er niet in geslaagd tot burgemeester van de hoofdstad Kiev te worden gekozen. Hij kreeg zondag 23,6 procent van de stemmen en eindigde daarmee op de derde plaats, achter de bankier Leonid Tsjernovetski en de vertrekkende burgemeester, Aleksandr Omeltsjenko. “Je moet kunnen verliezen zoals je moet kunnen winnen“, aldus Klitsjko.