Leopold toont alleen het hoogst noodzakelijke

Guernsey lijkt op “een heel fijn zilversmeedwerkje“, vindt acteur Hans Croiset, die de falende vader speelt in de film. Guernsey is inderdaad niet gemaakt van schreeuwerig goud. Regisseur Nanouk Leopold heeft weldadig weinig woorden nodig om duidelijk te maken dat hoofdpersoon Anna steeds meer vervreemd raakt van haar ogenschijnlijk gelukkige leven in een nieuwbouwwijk.

DVD Guernsey

Fedja van Huêt vat het in de making of op de dvd samen: “Hoe goed ken je je naasten nou eenmaal? Je kunt je echt eenzaam voelen in je eigen gezin.“ Nanouk Leopold doet in een kort maar veelzeggend interview uit de doeken hoe zij over filmmaken denkt: het verhaal maakt slechts eentiende van de film uit, stijl, vorm en ritme doen de rest. Leopold toont alleen het hoogst noodzakelijke.

Ze werd hiervoor beloond met een première in Cannes en een Gouden Kalf voor beste regie en beste actrice (Maria Kraakman). Guernsey trok uiteindelijk 26.000 bezoekers. Leopold plant haar acteurs nooit zomaar ergens in beeld. Het begin van Guernsey zet dan ook gelijk de toon. Anna wordt in een trein gefilmd, expres net iets te lang, om de kijker te resetten. Je moet dus naar Guernsey kijken zoals Anna naar haar eigen leven kijkt: plotseling wakker geschud.

DVD

Guernsey

2005 (Total Fim). Regie: Nanouk Leopold. Met: Maria Kraakman, Fedja van Huêt, Johanna ter Steege.

    • Mariska Graveland