Jongeren high door hoestdrank

Hoestdranken die zonder recept verkrijgbaar zijn, kunnen in hoge dosering hallucinaties opwekken. Jongeren gebruiken ze als drug.

Dit meldde het radioprogramma Noorderlicht (VPRO) vandaag. De redactie vond op internetfora ruim honderd jongeren die de afgelopen twee jaar hoestdranken en -capsules als genotmiddel gebruikten.

Het gaat om hoestmedicijnen die dextromethorfan bevatten, een opiaat dat de hoestprikkel remt, onder andere van de merken Darolan, Vicks en Dampo. De jongeren gebruiken sterke overdoseringen: tien tot twintig capsules in één keer. Gebruikers zeggen tijdelijk “compleet van de wereld te zijn“. Ze krijgen hallucinaties, voelen zich wazig en hebben moeite met spreken en bewegen.

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA waarschuwde in mei vorig jaar voor misbruik van dextromethorfan (DXM). Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb schreef eind vorig jaar nog in het Geneesmiddelenbulletin dat in Nederland geen bijwerkingen gemeld waren door misbruik van DXM. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het RIVM kreeg vorig jaar zes meldingen van mensen die een overdosis hadden genomen, onder wie één tiener. Het is niet bekend of zij het hoestmedicijn als drug slikten.

Neurofarmacoloog dr. Bart Ellenbroek van de Radboud Universiteit in Nijmegen zegt in Noorderlicht dat hoestdra nken met DXM wat hem betreft “meteen uit de schappen“ verdwijnen. Harald Wygchel, woordvoerder van het Trimbos-instituut voor verslavingszorg, noemt het recreatief DXM-gebruik daarentegen “echt een klein probleem“. Wygchel: “Trends pikken wij doorgaans wel op. Ga er maar vanuit dat dit niet of nauwelijks gebruikt wordt.“