Internet Voorkeur

Zonsverduistering. Morgenmiddag rond 12.40 uur is er bij onbewolkte hemel boven Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Wie de totale verduistering, die nog geen vier minuten duurt, wil meemaken, moet afreizen naar Turkije, Georgië of bepaalde delen van Afrika of Azië. Een snellere optie is echter om te surfen naar www.exploratorium.edu, het online wetenschapsmuseum van San Francisco, Californië. Vanaf het middaguur Nederlandse tijd zal op die site de eclipse via een live webcast vanuit Side in Turkije worden uitgezonden. De uitzending zal van commentaar worden voorzien door wetenschappers van het Exploratorium en NASA. Nog een voordeel: een speciale eclipse-bril zal niet nodig zijn. De zonsverduistering via internet in beeld brengen is niet eenvoudig. Een groep van twintig technici zal met vier geavanceerde telescopen en drie camera's via een satelliet contact leggen met het Exploratorium. De beelden worden vanaf een tweede-eeuws amfitheater in Side verstuurd. Er is voor de Turkse badplaats gekozen omdat daar de kans om de verduistering te zien 48 procent en die op zonneschijn 60 procent is. Op de site wordt uitleg gegeven over wat er tijdens zonsverduisteringen gebeurt. Een wereldkaart toont de gebieden waar tot en met het jaar 2035 verduisteringen te zien zullen zijn. www.exploratorium.edu/eclipse/2006/