Hutu-partij stapt uit regering Burundi

Bujumbura. Frodebu, een van Burundi`s belangrijkste Hutu-partijen, trekt zich terug uit de regering van nationale eenheid. De partij beweert bij de vorming van die regering minder ministersposten te hebben gekregen dan waar ze grondwettelijk recht op heeft. De aankondiging betekent een klap voor het vredesproces dat een einde maakte aan twaalf jaar burgeroorlog tussen rebellen van de Hutu-meerderheid en de Tutsi-elite. Toen de Burundezen in 1993 een Hutu van de Frodebu-partij als president verkozen, werd deze vermoord door het door Tutsi`s gedomineerde leger. De burgeroorlog die daarna volgde eiste 300.000 levens. De echte doorbraak in het vredesproces, dat sleepte sinds het Arusha-vredesakkoord van 2000, kwam met de parlementsverkiezingen van vorige zomer, waarna de huidige regering werd gevormd.