“Hoestdranken worden gebruikt als drugs'

Hoestdranken die zonder recept verkrijgbaar zijn kunnen in hoge dosering hallucinaties opwekken. Nederlandse jongeren gebruiken ze als drug.

Dat meldt het populair-wetenschappelijke radioprogramma Noorderlicht (VPRO) vandaag. De redactie vond op internetfora ruim honderd jongeren die de afgelopen twee jaar hoestdranken en -capsules als genotmiddel gebruikten.

Het gaat om hoestmedicijnen die dextromethorfan (DXM) bevatten, een opiaat dat de hoestprikkel remt. Zulke middelen, onder andere van de merken Darolan, Vicks en Dampo, zijn al sinds 1974 in Nederland op de markt. De jongeren gebruiken sterke overdoseringen: tien tot twintig capsules in een keer. Gebruikers zeggen tijdelijk “compleet van de wereld te zijn“. Ze krijgen hallucinaties, voelen zich wazig en hebben moeite met spreken en bewegen.

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA waarschuwde vorig jaar al over misbruik van DXM. Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb schreef eind vorig jaar in het Geneesmiddelenbulletin echter dat er geen bijwerkingen gemeld waren door misbruik van DXM. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het RIVM kreeg vorig jaar zes meldingen van mensen die een overdosis hadden genomen, onder wie één tiener. Het is niet bekend of zij het hoestmiddel als drug slikten. In Nederland zijn 9 gevallen bekend van volwassenen die hallucinaties of angsten kregen bij normale doses.

Neurofarmacoloog Bart Ellenbroek van de Radboud Universiteit in Nijmegen zegt in Noorderlicht dat hoestdranken met DXM wat hem betreft “meteen uit de schappen“ moeten. Het Lareb stelde voor de middelen alleen op recept te verstrekken.

Harald Wygchel van het Trimbos-instituut voor verslavingszorg noemt het recreatief DXM-gebruik, ook na de inventarisatie van Noorderlicht, “echt een klein probleem“. Het instituut beheert de Drugs Infolijn waarop jaarlijks ruim 10.000 gebruikers en hulpverleners informatie over drugs vragen. “Trends pikken wij doorgaans wel op. Ga er maar vanuit dat dit niet of nauwelijks gebruikt wordt.“ Ook het College Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) ziet “geen signalen van ernstig misbruik“.

Wygchel noemt het voorstel voor hoestmedicijnen een recept te vereisen “wat overdreven“. “Van nootmuskaat ga je ook hard trippen.“

Noorderlicht vandaag, radio 1, 11-12 uur. noorderlicht.vpro.nl