Frits Fentener van Vlissingen overleden

Frits Fentener van Vlissingen, oud-topman van industrieel conglomeraat SHV, één van de grootste bedrijven zonder beursnotering in Nederland, is zaterdag op 72-jarige leeftijd in Friesland overleden. Dat heeft SHV gisteren bevestigd. Fentener van Vlissingen leidde het familiebedrijf in de jaren 1975-1984. Hij was er tot vorig jaar commissaris. Zijn vermogen wordt geschat op 2,5 miljard euro.

Frits Fentener van Vlissingen Foto SHV SHV

Frederik Hendrik Fentener van Vlissingen (Düsseldorf, 1933) was de oudste van vier kinderen. In 1984 nam zijn jongste broer Paul (1941) de leiding over. SHV (Steenkolen Handelsvereniging) was van oudsher een brandstoffenleverancier. Het groeide onder Fentener van Vlissingen uit tot een breed, internationaal opererend concern, dat actief is in schroothandel, lpg, olie en gas (Dyas). Daarnaast exploiteert het buiten Europa groothandel Makro. Via participatiemaatschappij NPM investeert het risico-kapitaal in bedrijven.

Met zijn twee broers John (1939) en Paul bezat Frits ongeveer 60 procent van de aandelen in SHV, de rest is in handen van andere familieleden, nazaten van andere oprichtersfamilies en (oud-)bestuurders.

Fentener van Vlissingen studeerde fysische chemie in Delft - zijn bijnaam binnen SHV luidde “ingenieur FH' - en trad in 1965 op 32-jarige leeftijd in dienst van het familiebedrijf. Zijn eerste functie was algemeen secretaris van de hoofddirectie. Al na twee jaar trad hij toe tot de directie; in 1975 werd hij voorzitter.

Na zijn pensioen in 1984 was Fentener van Vlissingen een veelgevraagd commissaris in het Nederlandse bedrijfsleven. Hij vervulde die functie onder meer bij chemieconcern Akzo Nobel, de bank ABN Amro en voedingsconcern CSM. Ook was hij adviseur van het bestuur van zeep- en voedingsconcern Unilever.

Met zijn eigen investeringsmaatschappij Flint Holding participeerde hij in tal van Nederlandse bedrijven en belegde hij in (monumentaal) vastgoed. Tot zijn collectie behoort het Noord-Zuid Hollands Koffiehuis, tegenover Amsterdam CS.

De laatste jaren was Fentener van Vlissingen zijn zakelijke belangen aan het afbouwen. Zijn dochter Annemiek (1961) is sinds vorig jaar president-commissaris van SHV.