Filmer en uitvinder

De Nederlandse cineast, uitvinder en zakenman Samuel Meyering is vorige week in zijn woonplaats Maarssen overleden aan een hartstilstand. Hij is 61 jaar geworden. Als jonge filmmaker veroverde Meyering, die toen nog zijn voornaam Kees droeg, een plaats in de Nederlandse filmgeschiedenis als lid van de 1,2,3 groep. Als uitvinder maakte hij in de jaren zeventig naam en fortuin met het oprolbare opbergsysteem Rolykit. Als zakenman zette hij in 1980 het softwarebedrijf Paralax op en net dit jaar had hij zijn belang daarin verkocht om zich weer aan film te wijden, aldus zijn levenslange vriend en collega-filmer Frans Bromet.

In 1964 had een groepje eindexamenleerlingen van de Nederlandse Filmacademie - naast Meyering Renee Daalder, Jan de Bont, Frans Bromet en Rem Koolhaas - een reeks korte films gemaakt. In een manifest keerden zij zich tegen de heersende mode van de Nouvelle Vague, met zijn heiligverklaring van de regisseur als auteur. “Wij hadden net ontdekt dat je films sámen maakt“, zegt Bromet. “En dan zou zo'n auteur zich het hele product toe-eigenen.“ De films van Meyering vielen zelfs binnen dit eigenzinnige groepje op door hun eigenzinnigheid. Inleiding had Meyering opgenomen door de lens van de camera te halen en de sluitertijd shot voor shot te variëren om verschillende tinten zwart, grijs en wit op het celluloid te krijgen. “Hij was een originele geest,“ zegt Bromet.

Meyering maakte nog enkele korte films voor hij in 1975 door producent Gijs Versluys werd gevraagd voor diens speelfilm Rufus, een conventionele thriller rond een pokeraar, gespeeld door Rijk de Gooyer. Een echt succes werd de film niet. Meyering zou geen tweede speelfilm maken.

Tegen die tijd was Meyering met zijn creatieve talent al andere paden ingeslagen. Hij maakte beeldende kunst, ontwierp meubels en deed “wonderlijke uitvindingen“, aldus Versluys, zoals een zwenkwieltje zonder dood punt en de oprolbare opbergdoos Rolykit, die hij samen met collega-filmer en voormalig academie-genoot Gied Jaspars uitbaatte. Van de Rolykit zijn wereldwijd 17 miljoen exemplaren verkocht.

Meyering raakte in de jaren zeventig ook geïnteresseerd in computers, kocht een Apple II, een voorloper van de pc, en maakte daar al snel vroege computerkunst mee. In 1980 richtte hij softwarebedrijf Paralax op, waar hij onder meer een programma voor lesroosters zou ontwikkelen.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Paralax vroeg Meyering Bromet een portret van hemzelf te maken. “Dat is net af“, zegt de filmmaker. Volgens hem wilde Meyering zich weer wijden aan een scenario uit 1975 over een kanaalzwemmer en het bedrijfsleven vaarwel zeggen. “Anderhalve week geleden was ik bij hem en liet hij me een proefmodel van een nieuwe roldoos zien. Een paar dagen later ging hij een krantje lezen in zijn koetshuis. Toen hij lang wegbleef, heeft zijn assistent hem daar gevonden.“

    • Bas Blokker