Een vrouw wil meer

Changes are made from changing, zingt Zalee Hirwa op een buurtfeest in Amsterdam-Zuidoost. Ze staat op een minipodium onder een laag dak, in een soort geel betonnen bunker met airbrush-achtige rode en groene vlekken. Het publiek zit op houten gelakte stoelen van een onverwoestbare soort. Het is een scène uit de korte film Olifant die afgelopen weekend te zien was tijdens Urban Myth's Wraakfestival in de Stadsschouwburg Amsterdam. De film draaide in een foyer met hoog plafond vol “slagroomrozetten', dikleren zwarte zetels en rood pluche gordijnen.

Olifant gaat over wraak, biedt mooie kaders van Gábor Deák, maar lijdt aan slecht geluid; toont gemotiveerde acteurs, maar heeft een matig scenario. De club uit Zuidoost is bijzonder. Ze zijn er allemaal, het is hún schouwburg. De changing neemt een aanvang; alleen voor een change zijn betere scenaristen essentieel. Én waarom stond Zalee niet op dit toneel?

Een debatwedstrijd gaat aan de film vooraf. In de lentegroene boksring worden stellingen over wraak geslingerd. De mannelijke deelnemers zijn enigszins ballerig; de vrouwelijke debaters, übercool en afkomstig uit de categorie “kon eerder spreken dan lopen'. Jammer is dat beide groepen vaak op de emo-tour gaan en volume en vorm het winnen van argumenten. Ondanks de vele clichés over mannen en vrouwen zijn er prachtige uitvindingen. “Terug-vreemdgaan' is er zo eentje. De hedendaagse variant van student politicologie Bram Creusen op “oog om oog, tand om tand'.

Liza Prins (spreek uit: Laiza) spant de kroon: “Een vrouw wil meer. Daarom at Eva van de appel.“ De negentienjarige staat in de finale tegen ex-woordvoerder van Hannah Belliot, Martijn de Greve. De stelling luidt dat vrouwen beter wraak kunnen nemen dan mannen. Haar argumenten zijn niet altijd even sterk, maar ze geeft ze een onweerstaanbare fysieke urgentie. Deze vrouw staat. Het is echter De Greve die tot zijn eigen verbazing wint via de applausmeter. Gevolg van een staaltje thuisfluiten. Voor een change is meer nodig dan een weekendje Zuidoost op het Leidseplein. Maar een olifant vergeet niets. So don't fuck with me. Beware of Liza!

Ellen Walraven Directeur debatcentrum De Balie

    • Ellen Walraven