Duur winkelhart Almere niet open

De opening van het duurste winkelgebied in Almere werd op het laatst afgelast.

De gemeente vindt het onveilig, maar niemand weet precies waarom.

Het nieuwe winkelcentrum in Almere, met daarboven de woontoren met zes appartementen. Foto Maurice Boyer Nieuwe winkelcentrum De Citadel in Almere, ontworpen door Rem Koolhaas, met de zes verdiepingen tellende woontoren De Citadel, waarvan de stabiliteit wordt betwijfeld Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060327 Boyer, Maurice

Het spandoek hangt nog in de etalage: opening 25 en 26 maart. Maar de nieuwe kledingzaak van Mike Emmelkamp in Almere is nog niet open geweest. Op de deurmat staat een bloemstuk. Het cellofaan zit er nog om. Emmelkamp wilde juist dit weekend graag open. Want kopers worden “emotioneel gestuurd“, zegt hij. En afgelopen weekend was wat dat betreft ideaal. “De klok was vooruit gezet, lekker lang licht. Het salaris was binnen en de kinderbijslag gestort.“ Hij bedoelt maar, als de winkel open was geweest had het een “topdag“ kunnen zijn.

Maar het winkelcentrum in het vernieuwde stadshart, een prestigieus project van architect Rem Koolhaas, ging dit weekend niet open. De gemeente Almere besloot vrijdag aan het einde van middag dat het duurste stukje winkelgebied in Almere dicht moest blijven. De winkels, waaraan die avond de laatste hand werd gelegd, werden zelfs ontruimd.

De gemeente had al twijfels over de veiligheid van de constructie en wilde dat de projectontwikkelaar vrijdagochtend nog vragen zou beantwoorden. Die antwoorden kwamen er niet en het feest ging niet door.

Sindsdien gonst het van de geruchten onder de winkeliers. Het woontorentje het Kanteel van zes appartementen boven het winkelcentrum zou op instorten staan. Sommige winkeliers zouden na oplevering hun winkel nog verbouwd hebben, waardoor de zaak instabiel is geworden. En weer een ander heeft gehoord dat de roltrappen niet goed zouden zijn.

Maar er zijn geen aanwijzingen dat het echt onveilig is, zegt de gemeente. Ambtenaren constateerden volgens een woordvoerster onlangs dat er in sommige winkels en in het woontorentje aanpassingen waren verricht die niet in de bouwvergunning stonden. De gemeente en de projectontwikkelaar zeggen beide dat dit gebruikelijk is bij bouwprojecten. Wel wilde de gemeente nog even controleren of door de laatste veranderingen alles nog veilig was. Alleen dat konden ze niet “toetsen“, omdat de cijfers daarvoor ontbraken.

Maar er speelt nog iets. Meer dan een week geleden pleegde een ambtenaar van de gemeente Amere zelfmoord. Hij werkte aan het nieuwbouwproject. En hij had twijfels over de constructie, zou hij in zijn afscheidsbrief geschreven hebben.

De gemeente bevestigt dat de ambtenaar aan het project werkte, maar ontkent een directe link tussen het “tragisch overlijden“ en de twijfels over de constructie van het nieuwe winkelcentrum. De ambtenaar had al geruime tijd voor zijn overlijden signalen afgegeven dat er dingen niet zouden kloppen, zegt de woordvoerster van de gemeente. Daar is vervolgens ook iets mee gedaan.

Op de maandag na het afgelaste openingsweekend - inclusief koopzondag, benadrukt een teleurgestelde winkelier - is het terrein afgegrendeld en beveiligd. Het heeft nu de status bouwterrein, en dat betekent dat alleen betrokkenen naar binnen mogen, met een helm op.

De meeste winkeliers zijn in hun winkel aan het werk. Het publiek wordt door een particuliere beveiligingsdienst op afstand gehouden. Ook winkelier Ronald de Hoop is teleurgesteld dat de opening niet doorging. Hij overweegt met andere winkeliers een schadeclaim in te dienen. Volgens hem is dit niet het eerste incident. “Er is steeds vertraging geweest. We hebben pas sinds woensdag water en sinds vrijdag stroom.“

Het project is nu omarmd door juristen en adviseurs. Een groepje winkeliers wil de schade verhalen. De gemeente zegt dat claims bij de projectontwikkelaar terecht moeten komen. De projectontwikkelaars, verenigd in Almere Hart, bezweren dat zij alles op tijd bij de gemeente hebben ingeleverd. Een extern deskundige zal alles deze week opnieuw bekijken. Ondernemer Emmelkamp hoopt niet dat hij nog een weekend dicht moet blijven. “Desnoods hang ik mijn handel in de hekken.“

    • Tom Kreling Merel Thie