Drinker Red Bull evengoed dronken

Energiedrankjes met cafeïne verzachten de subjectieve gevolgen van dronkenschap, maar niet de achteruitgang in prestaties. Dit blijkt uit Braziliaans onderzoek dat is verschenen in het aprilnummer van Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Proefpersonen werden uitgenodigd een aantal middagen op de universiteit door te brengen en kregen daar wat te drinken: wodka, wodka met een energiedrankje, alleen een energiedrankje of water. De energiedrank blijkt de beleving van de alcoholische roes duidelijk te veranderen. De proefpersonen geven aan dat ze minder last hebben van vervelende bijeffecten als een droge mond, hoofdpijn, duizeligheid en een slechte coördinatie. Ook slapeloosheid en vermoeidheid nemen af en dat komt overeen met de berichten van jongeren die alcohol mixen met Red Bull om hele nachten te kunnen feesten en drinken.

Maar objectief bezien helpt de energiedrank niet. Als proefpersonen pennetjes moeten plaatsen in een bord met gaatjes of zo snel mogelijk op een knopje moeten drukken nadat een geel vlak verschijnt op het computerscherm, dan bepaalt de ingenomen hoeveelheid alcohol hoe goed ze het doen. Onderzoeker Maria Souza-Formigoni van de universiteit van São Paulo ziet een gevaar in de subjectieve beleving van dronkenschap met Red Bull. Die kan mensen ertoe brengen de effecten van drank te onderschatten. Dronken Red Bull-drinkers praten ook met dubbele tong, maar misschien hebben ze dat zelf niet door.

    • Ad Bergsma