De komische wanhoop van de middleclass op “Abigail's Party'

Beverly zet keihard Janis Joplin aan, zet een schoteltje neer waarop een ananas is volgestoken met kaasprikkertjes, en neemt alvast een slok gin uit de fles. Ze is toe aan een feestje. Haar saaie echtgenoot werkt niet erg mee, maar al gauw komen de nieuwe buren binnen en daarna ook de gescheiden buurvrouw die haar eigen huis is ontvlucht omdat puberdochter Abigail daar een house-feest houdt. Maar dat blijft buiten beeld - wij krijgen er hooguit af en toe iets van te horen. Verder zien we alleen hoe het deze avond toegaat ten huize van Beverly.

Net als zijn latere films schreef regisseur Mike Leigh het toneelstuk Abigail's Party (1977) mede op basis van improvisaties van zijn acteurs. Dat de wrange komedie in Engeland overbekend werd, had zeker met de herkenbaarheid te maken: zo vaak was destijds de groeiende middle class nog niet ontmaskerd. Nu het stuk door Het Vervolg naar het heden is gehaald, kunnen we al wel vermoeden welke relationele ravages ons te wachten staan. De gastvrouw zal heus haar man wel voor gek zetten en we zien ook wel aankomen dat ze haar nieuwe buurman net iets te hitsig benadert. Het zal van de acteurs afhangen of deze personages toch nog tot leven kunnen komen.

Gitta Fleuren is in elk geval een hoogst bezienswaardige Beverly, een flapuit en een flirt die er voortdurend in slaagt ongemakkelijke momenten te creëren. Bijna elk onbenullig onderwerp dat ze in haar komische wanhoop aansnijdt, glijdt af naar gevaarlijk terrein. Dat is de kwaliteit van Abigail's Party: de small talk loopt telkens uit de hand, mede door de levendige vernederlandsing van vertaler Matin van Veldhuizen. Subtiel tegenspel wordt geleverd door Hans van Leipsig als de getergde echtgenoot, Mieneke Bakker als de buurvrouw met stil verdriet en Romijn Conen als buurman die zijn agressie loopt te verbijten. De enige die wat uit de toon valt, is Nanna Tieman als het verzenuwde nieuwe buurvrouwtje - anders dan de anderen speelt zij nadrukkelijk op de lach.

In het originele stuk tracht het vijftal de spanning te verdrijven door een dansje te maken. Hier heeft regisseur Hans Trentelman die dansjes echter vervangen door een paar karaoke-nummers, die de geladen sfeer nog verder veruiterlijken. Of dat nodig is, betwijfel ik. Ook zonder dat er met Willeke Alberti wordt meegezongen, is duidelijk dat Beverly niet zo gauw meer een feestje zal organiseren.

Voorstelling: Abigail's Party door Het Vervolg. Gezien: 18/3 Derlon-theater, Maastricht. Aldaar t/m 15/4; tournee 20/9 t/m 20/12. Inl. 043-3503050, www.hetvervolg.nl

    • Henk van Gelder