De eerste eclips was een hallucinerende ervaring

Wie: eclipsjager Jacob Kuiper uit De Bilt.

Waarom: bekijkt morgen aan de Turkse zuidkust voor de derde keer in zijn leven een totale zonsverduistering.

Jacob Kuiper (49) behoort naar eigen zeggen tot de “redelijk fanatieke' eclipsjagers. Dat wil zeggen dat hij niet achter elke zonsverduistering aanjaagt. Als de maan maar tien seconden voor de zon schuift, reist hij daar niet de halve wereld voor af. Maar voor een totale eclips die bijna vier minuten duurt, pakt hij onmiddellijk zijn koffer. “Daar moet ik bij zijn.“

In heel Europa is morgen een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Slechts in een smal gebied van de Middellandse Zee tussen Kreta en Cyprus en over Turkije en Georgië is de zonsverduistering totaal. En dus staat Kuiper morgen ergens tussen Antalya en Alanya aan de Turkse zuidkust met een eclipsbril op zijn neus. “Pas in 2027 is in Europa weer zo'n zonsverduistering te zien.“

In Turkije beleeft hij zijn derde volledige eclips, naast een stuk of tien gedeeltelijke zonsverduisteringen. Voor de eerste, op 26 februari 1998, reisde hij naar Curaçao. Zijn tweede zag hij 11 augustus 1999 in het Franse Reims.

Zijn eerste eclips was een hallucinerende ervaring. “Alsof een gordijn werd dichtgetrokken. In 10 seconden vloog de maanschaduw over me heen, veranderde het van dag in nacht. Het was net alsof ik op een ruimteschip zat. Met alle mensen om me heen schreeuwde ik het uit, iedereen ging uit zijn dak.“

Vijf dagen geleden vertrok Kuiper al naar Turkije. De meteoroloog in dienst van het KNMI is met de auto, een rit van vijf dagen. “In het voorjaar heb je ook aan de Turkse zuidkust soms forse depressies. Stel dat het bewolkt is op de plek waar ik sta en mijn collega's in Nederland laten me weten dat het vijftig kilometer verderop helder is. Dan moet ik me snel kunnen verplaatsen. Alleen met eigen vervoer lukt dat.“

Tien dagen reizen voor nog geen vier minuten pret, voor een toegewijd eclipsjager is daar niets vreemds aan. Kuiper: “Je zou willen dat het langer duurde. Maar zo'n eclips behoort tot de absolute hoogtepunten in mijn leven. Het is natuur zoals je het nooit verwacht.“

    • Arjen Ribbens