Brokking eist 319 mille van volleybalbond

Harry Brokking eist van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) een financiële vergoeding van 319.000 euro voor zijn ontslag als bondscoach van het nationale mannenteam. Dat bleek vanochtend tijdens de door Brokking aangespannen rechtszaak voor de kantonrechter in Amsterdam. De NeVoBo wijst elke financiële regeling wegens disfunctioneren als bondscoach af.

De eis van Brokking is gebaseerd op drie jaarsalarissen van 98.000 euro, die hij nog van zijn vierjarig dienstverband tegoed heeft. Daarnaast eist de oud-bondscoach een financiële genoegdoening van 25.000 euro wegens reputatieschade. Advocaat mr. Eric Vilé van de NeVoBo verklaarde dat de bond geen geld heeft om Brokking te betalen, omdat het negatief vermogen eind 2004 nog 35.000 euro was en eind 2005 vrijwel zeker op nul zal uitkomen.

Vilé poogde in zijn pleitnota duidelijk te maken dat Brokking niet op grond van de slechte resultaten met het mannenteam was afgerekend, maar dat er sprake was van een vertrouwensbreuk met de spelersgroep en dat hij niet in staat was een goed plan van aanpak voor de periode tot en met de Olympische Spelen van 2008 te schrijven.

Volgens Vilé hebben alle zeventien selectiespelers van vorig seizoen hun vertrouwen in Brokking opgezegd. Bovendien hebben oud-bondscoaches Joop Alberda en Toon Gerbrands in hun rol als adviseurs van de NeVoBo een vernietigend oordeel over het plan uitgesproken. Daaruit heeft het bondsbestuur geconcludeerd dat elke basis voor verdere samenwerking met Brokking ontbreekt.

Brokkings bondsoach mr. Keje Molenaar zou graag de veertien spelers die Brokking voor 2006 had willen selecteren daar onder ede over willen ondervragen. Volgens Molenaar is de visie van de spelersgroep zwaar beïnvloed door het smaldeel van landskampioen Nesselande in de selectie. Die spelers zouden een voorkeur hebben voor de aanstelling van hun clubtrainer Peter Blangé als bondscoach. Volgens Molenaar is Brokking gebleken dat maar een zestal spelers uit de selectie geen vertrouwen meer in hem hebben.

Rechter mr. J.B.A.M. Groenendaal geeft beide partijen tot en met vrijdag de tijd tot een vergelijk te komen. Als dat mislukt komt hij met een uitspraak en hij liet blijken dat Brokking dan een redelijke vergoeding tegemoet kan zien.