Brazilië: minister treedt af

De Braziliaanse minister van Financiën, Antonio Palocci, is gisteren afgetreden. De 45-jarige Palocci was al langer onderwerp van geruchten in een van de vele politieke corruptieschandalen in Brazilië. Palocci zal worden opgevolgd door de Guido Mantega (56), voormalig minister van Planning en vertrekkend topman van de Braziliaanse Ontwikkelingsbank (BNDES).

Al in augustus werd Palocci er van beschuldigd smeergeld te hebben aangenomen tijdens zijn burgemeesterschap van Ribeirão Prêto, midden jaren negentig. Begin deze maand speelde het schandaal opnieuw op, nadat betrokkenen naar buiten kwamen met nieuwe verhalen. Palocci zou onder meer een landhuis hebben bezocht waar politici de gelden onderling verdeelden en prostituees uitnodigden. Tot op heden ontkent Palocci het pand te hebben bezocht; gerechtelijk bewijs ontbreekt.

Met Palocci's vertrek verliest de Braziliaanse president Luis Ignácio Lula da Silva zijn meest naaste vertrouweling tot nu toe. Diverse hooggeplaatste politici moesten vorig jaar al aftreden na een serie van schandalen rondom de regering-Lula. Leden van de regeringspartij PT zouden hebben gesjoemeld met campagnegelden en stemmen hebben gekocht.

De beurs reageerde gisteren amper op het vertek van Palocci. Hij geldt als de architect van het investeerders-vriendelijke beleid van de regering. Mantega zei dit beleid voort te zetten.