Bijna alle reservisten weg bij krijgsmacht

55.000 reservisten moeten voor het eind van dit jaar bij de krijgsmacht weg. Op dit moment zijn er nog 60.000 reservemilitairen, dat moeten er 5.600 worden. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Defensie vanmorgen.

Volgens de woordvoerder moeten reservisten weg omdat Defensie wil besparen en de krijgsmacht “flexibeler en sneller inzetbaar“ wil maken. “Dit valt onder een groter reorganisatieproces waar Defensie al jaren mee bezig is.“

Reservisten worden alleen betaald als ze ingezet worden en krijgen een onkostenvergoeding voor oefeningen. Het aantal van 60.000 dateert volgens de woordvoerder nog uit de tijd van de Koude Oorlog. “Toen heerste het idee van grotere dreiging.“

Alle reservisten moeten aangeven of zij in de toekomst algemene of specifieke militaire taken willen vervullen. Voor de algemene, zoals beveiliging en hulp bij rampen, zijn 3.600 oproepkrachten nodig. Nu zijn dat er nog 3.000, de nationale reserve. Bij de overige 2.000 reservisten wordt een beroep gedaan op hun kennis als bijvoorbeeld ingenieur of arts in de maatschappij. Zij zullen ook worden ingezet bij internationale vredesmissies. Dat bestand bestaat nu nog uit zo'n 57.000 reservemilitairen, de reservisten.